(Foto: Marius Hansen)

Foto: Marius Hansen

Åpner for kvenske skilter

Vil vurdere skilting på norsk, samisk og kvensk i Nord-Norge. DEBATT: Høres dette ut som et godt forslag?

I Bodø tok det ikke lang tid før det samiske skiltet med byens navn ble vandalisert da det ble satt opp tidligere denne måneden.

I debatten om hvor vidt Tromsø kommune skal innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk - og dermed få skilt og tilbud om bruk av samisk i offentlige etater - har satt fyr på Tromsøs befolkning. Motstanden er stor.

Samtidig åpnes det nå for å få skilt på flere språk i nord.

- Jeg tror et grep kan være å få til en massiv skilting på flere språk. Hvis man ville fått gjennomgående trespråklig skilting i Nord-Norge, i hvert fall på de stedene hvor det er naturlig, tror jeg det ville vært med på å gjøre dette til en helt normal ting, sier Rune Sundelin, leder for Norske Kveners Forbund til NRK Sápmi.Kvensk og finsk?

Regionvegsjef i nord, Torbjørn Naimak, vil også vurdere skilt på flere språk, dersom det vil føre til at skiltene får stå i fred.

- Vi har en mye større geografisk utbredelse i nord av samisk, slik at det vil nok være områder hvor det vil være bare naturlig å skilte på norsk og samisk, sier Naimak, som videre forteller at han ser at det er grunnlag for å vurdere å få opp skilt flere språk på grunn av den demografiske sammensetningen i regionen.

- Det er nok grunnlag å vurdere om det er flere områder i nord hvor vi har kvensk og finsk bakgrunn og hvor det er aktuelt å vurdere å skilte på kvensk og finsk. Hvis det kan være med på å bidra til at skiltene får stå i fred, så kan det være grunn til å vurdere det, sier regionvegsjefen til NRK.

Aktuelle områder

Tidligere denne uken uttalte Eskild Johansen, fylkessekretær for Arbeiderpartiet i Troms, til iTromso.no at han godt kan se for seg at det blir skiltet på kvensk, i hvert fall de områdene språket er spesielt utbredt.

- I Nord-Troms dreier dette seg om Nordreisa, Kvænangen, Storfjord, Kåfjord og Lyngen. For Tromsøs del ville ikke dette være naturlig siden den kvenske kulturen ikke har stått så veldig sterkt her, påpeker Johansen.Vil dette være en fungerende løsning? Si din mening i debatten!

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Flovik: - Vi ønsker Andreas på trening

TIL har en plan for Finnsnes ILs lyngsværing Andreas Løvland.

Stolt Zlatan feiret nok et trofé

Han kom aldri på banen i finalen, men kneskaden hindret ikke Zlatan Ibrahimovic fra å feire Manchester Uniteds triumf i europaligaen.

Norden enig med Kina om nye samarbeidsområder

Norden og Kina er enige om samarbeid på nye områder etter et møte mellom generalsekretær Dagfinn Høybråten i Nordisk ministerråd og Kinas viseutenriksminister.

Britisk politi raser etter lekkasjer i USA 

Britisk politi vil ikke lenger dele informasjon om Manchester-etterforskningen med USA, på grunn av lekkasjer til amerikanske medier, ifølge BBC. 

58-åring i retten, tiltalt for overgrep mot stedatter

En 58 år gammel mann møter mandag i Gjøvik tingrett, tiltalt for grove seksuelle overgrep mot sin stedatter. Riksadvokaten kritiserer politiets saksbehandling.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis