Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,1 prosent fra forrige måned.

Boligprisene er nå 6,9 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge boligprisstatistikken utgitt av Eiendom Norge i samarbeid med FINN og Eiendomsverdi AS

Kraftig prisstigning og raske salg preger boligmarkedet i flere store byer. Eie-sjef, Hedda K. Ulvness frykter at noen boligkjøpere er for kjappe på labben.

– Folk kjøper bolig med hjertet, ikke hjernen. Det virker som at kjøpsbeslutningen tas mye basert på følelser. Man forelsker seg i boligen og har allerede bestemt seg før man har lest salgsdokumentasjonen. Det kan være grunnen til at mange kun skumleser boligprospektene, sier Ulvness.

Negative kjøpsopplevelser

Eie har analysert og målt hvordan folk på boligjakt leser digitale prospekter. Tall fra de mest leste prospektene viser at 44 prosent blar gjennom bildene, mens bare 19 prosent leser egenerklæringen.

– Vi skulle gjerne sett at de brukte betydelige mer tid på dokumentasjonen. Vi utelukker ikke at interessenter printer ut eller leser trykte prospekter, men opplyser at flere og flere takker nei til den trykte salgsoppgaven på visning, sier Ulvness.

I egenerklæringsskjema oppgir selger all informasjon om feil og mangler ved boligen. Dette for å sikre seg mot økonomiske krav fra kjøper i etterkant. Når under halvparten av leserne leser denne, kan de overse viktig opplysninger om boligens stand. Du kan oppleve å ha kjøpt en bolig som ikke står til forventningene, sier Ulvness.

– Raske boligkjøp og kupping av visninger bidrar nok til å stresse uerfarne kjøpere, slik at de blir mer opptatt av å sikre seg boligen enn å vurdere objektet grundig

Å pusse opp eller ikke pusse opp

Nordmenn er ivrige etter oppussingsobjekter. E24 viser til tall fra prognosesenteret hvor det er anslått at vi kommer til å pusse opp for 68 milliarder i år, og vi bruker i snitt 120.000 kroner på å pusse opp når vi flytter til ny bolig.

Rune Røer Andersson i Eie Majorstuen solgte nylig et oppussingsobjekt på lille Tøyen Hageby på 137 kvm. Over fire plan.

Over 80 stykker kom på visning som led til en intens budrunde med over 8 budgivere, og objektet endte 1, 36 mill. over takst.

– Noen tenker at det er fint fordi man da kan få boligen etter sin egen smak. Mens andre nok tenker at de skal få det litt billigere, nettopp fordi det er et oppussingsobjekt, sier Andersson.

For en selger er det ikke lett å vite hvilke grep som lønner seg i forkant av salg, sier Ole Anders Teslo i Eie Bergen.

– Min erfaring tilsier at de som er villige til å legge ned ekstra tid i forberedelser av boligen er de som sitter igjen med best resultat.

Her i Eie Bergen er vi bevisste på å anbefale å male overflater, style og gjøre nødvendige grep for å vise boligen fra sin beste side, sier Teslo.

– Vi går inn i et noe mer krevende boligmarked, så sørg for å velge en megler som tør å anbefale deg å gjøre de nødvendige grepene.

–Til og med boliger som har et klart oppussingsbehov kan skinne, det handler om å hente ut potensiale til hver enkelt bolig. I en leilighet valgte vi å utnytte det faktum at tiden hadde stått stille og det endte opp med en pris langt over nyoppussede leiligheter i samme område, sier Teslo og viser til en leilighet innredet i 70-tallsstil.

Lokkepriser fungerer ikke

Ander Skjærholt har i sin ferske masteroppgave analysert boliger solgt i Oslo de siste årene. Funn viser at lokkepris ikke har effekt, eller negativ effekt på endelig salgspris.

– Eneste avslaget i forhold til verditakst som oppnår positiv effekt, er å sette prisantydning 10 000 kr. under takst, men prisantydning lik verditakst er likevel mer gunstig.

I følge Skjærholt bestemmes forhandlingsrommet rundt boligprisen av hvor høyt den prises i utgangspunktet. Priser du boligen høyt oppnår du et anker som signaliserer kvaliteten og verdien til boligen.

– Det er mange boliger som selges under takst også, men vi lever i en illusjon om at alt selges over takst.

Skjærholt mener at folk tilpasser seg den hverdagen vi lever i. Folk går nå på visning på boliger 200 000 kr. under deres pristak.

– Vi kan ikke annonsere en boligpris som ikke selger er villig til å selge for på pristidspunktet. Når selger ikke aksepterer bud på prisantydning har vi et problem, sier han.

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener dette er et like stort problem for meglerbransjen som forbrukerne.

– Jeg synes ikke det er troverdig når 85 prosent av boligene i Oslo går over takst. Det er et signal på at man feiler og at man ikke er i nærheten av å sette riktig pris, sier han.

Eie eiendomsmegling er enig med NEF i dette og mener at bransjen må rydde opp.