Denne uka arrangerer LLH - Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Tromsø Arctic Pride. Festivalen er en feiring av mangfoldet i Tromsø, og inneholder filmvisning, debatt, skeiv filmquiz, fest og til sist en parade gjennom byens gater.

Slike arrangementer er viktige. De setter fokus på en del av menneskets natur svært mange fortsatt fornekter og fortier. De viser at homofile mennesker er aldeles vanlige mennesker, som naboen din, kollegaen din eller tanta di. Og det kan naturligvis være deg.

Lettere i byen

Å være homo i byen er lettere enn å være homo på landet. Fordommene er svakere i urbane strøk. Avstanden mellom trangsynte og tettheten mellom de tolerante er omvendt proposjonal mellom by og land. Det er dessverre ikke helt hand i hand. Det er også lettere å leve med sin legning i skjul, hvor lite det nå enn må være et mål. Kommer du fra Nordreisa og er transperson, er det lettere å kunne leve seg bort i en masse av 75.000 individer enn 4.400. Dessverre.

Les flere FiN-ledere her!

Stillhet og ensomhet

Vi har ikke klart å henge helt med her på landet. Homoer som leier hverandre gjennom værret på Skjervøy er en snakkis. Transer på puben enda verre. I byen er de mer en normalitet. Dessverre og heldigvis. Det er synd at vi ikke har kommet lengre også på landet. Eller hvordan tar vi mot hun som var han? Det er bra at byene kan være mer et fristed

Mange homofile, lesbiske, bifile og transpersoner lever sine liv i stillhet og ensomhet. Noen fordi de er vokst opp med at det er en skam, og noe de må skjule. Andre fordi belastningen med å være åpen føles stor. Eller i alle fall frykter man at den blir stor. Vi på landet må vise toleranse slik at disse kan få leve som fullverdige mennesker, uavhengig av legning og fil.

Hilse alle

Derfor er det viktig at man holder Arctic Pride i Tromsø. Byen er ikke lengre unna enn at det blir lagt merke til. Og alt som legges merke til, som skjer jevnlig og som viser seg å være både hyggelig og fint, er med på å skape aksept og forståelse.

Tromsø kommune markerer arrangementet med å la regnbue-flagget vaie fra Rådhuset. Kommunene i Nord-Troms bør gjøre det samme. De bør vise at de hilser alle sine innbyggere velkommen.

Absolutt alle - uten unntak!