Formannskapet vedtok nemlig mandag å øke det såkalte forbruksgebyret i kloakkavgiften. Flertallet i formannskapet økte gebyret fra 6,00 kroner per kvadratmeter til 12,00 kroner per kvadratmeter. Det gir store utslag for vanlige husstander i Skjervøy, påpeker Vidar Langeland.

- For et vanlig husbankhus på 120 kvadratmeter betyr det en økning på 720 kroner i året bare på dette. Og de som har større hus enn det må betale enda mer i ekstraavgift, sier Frps representant i formannskapet.

Rammer sentrum

Langeland stemte mot forslaget og vil ha hele saken utsatt.

- Man gjør det for å hente inn et akkumulert underskudd fra 2014 og 2015 og kostnadssprekken på renseanlegget. Men vi setter spørsmålstegn ved lovligheten av å øke bare for private husstander og ikke for bedriftene. Det rammer i tillegg stort sett bare de som bor i Skjervøy sentrum. I distriktene er det jo i stor grad septikktanker. Vi ønsker derfor å utsette det inntil vi har de nye gebyrforskriftene på plass, sier Langeland.

Han viser til at disse forskriftene skulle vært på plass og implementert denne høsten.

- Men av kapasitetsproblemer har disse latt vente på seg. Men derfor vil vi foreslå utsettelse. Man kan ikke øke gebyrene bare for en gruppe, sier Langeland.

Kan bli endringer

Ordfører Ørjan Albrigtsen bekrefter at man har vedtatt en dobling i gebyret.

- Administrasjonen foreslo det i fjor allerede på grunn av at vann og kloakk, som skal være selvkost, gikk med underskudd. Man har rett og slett fått for lite inn i forhold til det som ble brukt. Når vi nå må øke, så må innbyggerne betale. Men vi skulle gjerne sett at vi ikke hadde disse brå svingningene, sier Albrigtsen.

Han sier at ting ennå kan skje inn mot det endelige budsjettvedtaket i kommunestyret i midten av desember.

- Vi skal jobbe med disse gebyrene fram mot kommunestyremøtet. Vi skal i alle fall se på om vi ikke kan unngå å øke såpass drastisk. Det er ikke utenkelig at vi klarer å få det til og at vi kan få en mer gradvis økning, sier Albrigtsen.