Et nasjonalt pilotprosjekt tar sikte på å lage nye forretningsmodeller for gjøre det attraktivt å ta i bruk tomme lokaler og samtidig kunne lykkes økonomisk.

Ti år etter at bydelen Veitvet i Oslo mistet sitt offentlige bibliotek, valgte en gruppe frivillige og kunstnere i 2008 å lage et alternativt bibliotek i ledige lokaler i det lokale kjøpesenteret. Tilbudet ble lagt ned fordi bydelen ikke hadde penger til å støtte driften.

Pilotprosjekt i Tromsø

Langt borte fra Oslo, i en rekke småkommuner landet rundt har det i mange år vært et problem med sentrum som dør ut. Etablering av kjøpesentre utenfor sentrum, økt handel via nett, mindre bruk av fysiske post- og banktjenester og bilfrie sentrumsområder har ført til stadig flere tomme næringslokaler i sentrum. Skjervøy, Lyngseidet, Storslett.

Alle tettstedene har alt for mange tomme lokaler, og flere har stått mørke alt for lenge. Så lenge at folk har blitt vant med det.

Vi har imidlertid sett enkelte eksempler på periodevis bruk av tomme sentrumslokaler til eksempelvis loppemarked, festivalkontor, utstillinger og juleutsalg. Det og god og kreativ bruk av ledige arealer.

Arendal, Lærdal og Tromsø er i følge Aftenposten valgt ut som pilotkommuner, som fram til 2018 skal jobbe strategisk med å aktivere tomme lokaler i et avgrenset område, basert på ulike forretningsmodeller. Målet er å komme fram til metoder som kan fungere, som igjen kan fungere i alle Norges kommuner.

Skal vi tjuvstarte?

Kanskje kan det være mulig å tjuvstarte slike ideer i vår region? Gårdeierne får oppmerksomhet når det drives virksomhet i sine lokaler. Det kan være en mulighet for næringsdrivende å teste ut ideer og konsepter. Kanskje noe for de næringsdrivende å snakke om?

Tettstedene i regionen har mange tomme lokaler. Det er et trist syn. Derfor er dette et viktig prosjekt, som vil bli spennende å følge og høste erfaringer fra. Sentrumsområdene skal syde av liv, og da må lokalene fylles opp.