I år har Husflidslaget et prosjekt som hete "Rødlista". Det går ut på å sette fokus på håndverksteknikker som er lite i bruk og nesten glemt. Dette for å løfte fram og vise til et mangfold og særpreg som lokale håndverks - og husflidsteknikker har.

I forbindelse med dette arrangerte husflidslaget et kurs i spinneteknikk med spinne-entusiasten, Ole Jan Knutsen fra Kvænangen, som veileder.

- For 50-60 år siden var spinning noe som foregikk i alle hjem. Folk hadde egne sauer og kvinnene spant eget garn av ulla. På 1970-80-tallet forsvant denne kulturen, og rokken ble satt i hjørnet til pynt, forteller Knutsen.

Ny trend

Han har alltid vært interessert i spinning og lært seg teknikken over lang tid. Nå holder han kurs for en rekke lag og foreninger om spinning, og interessen er stor.

- Å spinne har blitt veldig populært de siste årene, folk har tatt rokken fram igjen og tørket av den støv. Trenden i samfunnet er i dag at visøker tilbake til tradisjonene og interessen økte betrakelig etter den Nasjonale strikkekvelden som ble arrangert i fjor, sier Knutsen.

Det finnes nå en rekke interessegrupper på blant annet sosiale medier. En spinneforening i Sverige har over 1000 medlemmer på siden sin. Her i nord arrangerer Birtavarre Husflidslag hvert år en egen Rokkefesival.

- Som å sykle

- Å lære seg å spinne er som å sykle. En nybegynner vil slite med å koordinere føttene og beina. For at foten skal tråkke på rokkehjulet og hendene skal forme til en fin ulltråd, så må teknikken sitte. Men fler og fler fra den yngre generasjonen har blitt flinke spinnere, forteller Knutsen.

Tipset han vil gi til nybegynnere er å lære det av noen som kan, for å lære dette på egen hånd kan bli vanskelig.

- Jeg synes den fornyede interessen for håndverkstradisjoner er bra. Det er viktig å ta vare på kulturarven vår, og om noe skulle gå tapt vil det være tungt å ta det opp igjen, legger han til.

Det er viktig å ta vare på håndverkstradisjoner. Foto: Astrid Lund