I likhet med sine kolleger i nabokommunene har også Skjervøys rådmann hatt utfordringer med å sette opp et balansert budsjett for de neste fire årene.

Innmeldte behov fra etatene var større enn innmeldte sparetiltak, og totalt manglet det 30 millioner for fireårsperioden når alle behov og spareforslag var gjennomgått.

Innsparingen vil i hovedsak innebære reduksjon av stillinger, og i løpet av en fireårsperiode er det foreslått stillingskutt på 6,5 årsverk. Dette i tillegg til store kutt tatt på skolesiden i forrige økonomiplan.

– Som tidligere vil naturlig avgang og omplassering bli vurdert først, men det er dessverre slik at det mest sannsynlig vil bli noen oppsigelser for å komme i havn med bemanningsreduksjonen, skriver rådmann Cissel Samuelsen i innledningen til økonomiplanen.

– Utfordrende

Nedtak av ansatte går først og fremst på kultur og undervisning, ifølge rådmannen. Hun ser spesielt på  nedtaket av lærere som utfordrende.

– Men vi har vært i en nedbemanningsprosess i flere år, så vi begynner å bli vant til det, sier hun.

– Så har vi en liten oppjustering på helse og omsorg, og da hovedsaklig i hjemmetjenesten. Der vil nok behovet vokse, tror hun.

Med redusert barnetall i kommunen er det foreslått å ta ned antall klasser på skolene, og ungdomstrinnet i  Arnøyhamn foreslås nedlagt fra høsten 2015.

– Dette er nå sendt ut på høring, så vi er ikke i mål med prosessen, understreker Samuelsen.

Hun forteller videre at dette ikke bare handler om økonomi, men først og fremst elevenes pedagogiske og sosiale miljø når de blir for få.

I helse- og omsorgssektoren foreslår rådmannen en omorganisering, og antall virksomheter skal etter hvert reduseres.

– Vi skal over tid forsøke å få samlet flere enheter, sier hun og nevner avlastninga og Malenaveien som relevante i denne sammenhengen.

Stramme rammer

Skjervøy kommune begynner etter hvert å få et driftsnivå som på sikt er til å leve med. Siden kommunen har vært innmeldt i Robek fram til 2013 har det ikke vært flust av investeringer, men dette kommer det mer av nå. Det er lagt opp til en mindre oppussing av ungdomsskolen, og et energisparingsprosjekt som blant annet involverer teknisk anlegg i idretts- og svømmehallen. Det er også lagt inn midler til bygningsmassen til sistnevnte.

Det er likevel et stramt og skjørt opplegg, så kommunen må være svært bevisst på budsjettkontroll for å holde seg ute av Robek, ifølge rådmannen.

– Vi har ikke innført innkjøpsstopp, men har gitt beskjed om at alle må være forsiktige og tenke seg om før man gjør innkjøp som kurs eller lignende.

Skjervøy fikk i år knapt nok nominell økning til å dekke lønnsoppgjøret, og endte derfor med en realnedgang på 0,1 prosent.

- Dette bidrar heller ikke til å bedre bildet. Utfordringa er å holde stramme rammer og prøve å jobbe for å få til noe positivt med de rammene man har, sier Samuelsen.