Det er en økning som er mindre enn normalt.

I løpet av årets seks første måneder handlet hver nordmann for 36.369 kroner i butikker og øvrig detaljhandel. Inkludert i disse tallene er dessuten innenlandsk netthandel. Men ikke salg av motorkjøretøy eller varer på bensinstasjoner. Sammenlignet med første halvår i fjor, så ble det omsatt 2,9 prosent mer per innbygger i Norge inneværende år. Veksten på landsbasis utgjør en drøy tusenlapp per nordmann. Alle summene i denne artikkelen er uten moms.

Dårlig, men likevel best i Nord-Troms

I Nord-Troms har ikke utviklingen vært i nærheten av å være så bra. I Nordreisa handlet hver innbygger for 34.432 kroner i egen kommune. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, så var det en økning på 1,7 prosent - som utgjør 564 kroner per innbygger. Det er faktisk beste utvikling blant alle kommunene i Nord-Troms. Tallene ble nylig publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Leder for analyse og bransjeutvikling i Virke, Johanne Kjuus, sier at konkurransen i norsk varehandel blir stadig tøffere, som følge av blant annet økt bransjeglidning og økt konkurranse fra netthandelen.

-Det var forøvrig et godt andre halvår i fjor, og veksten har flatet ut i forhold til det, sier hun.

Minus i Kåfjord

Kåfjord og Storfjord har nokså stor tilbakegang, målt i prosent. Hver innbygger i Kåfjord brukte 461 kroner mindre i egen kommune, som gir en nedgang på 2,9 prosent. I Storfjord var det en nedgang på 1,2 prosent (115 kr/innb). Også i Skjervøy var det minus på bunnlinjen, om enn ikke så stor (71 kroner eller 0,3 prosent).

Videre noteres det pluss 0,7 prosent både i Lyngen og Kvænangen.

For aller første gang i norsk historie, så brukte nordmenn i fjor mer penger på tjenester enn på varer.  Tjenesteforbruket økte tre ganger så mye som varekonsumet. Og utenlandskonsumet økte fem ganger så raskt.

- Samtidig tror vi på en moderat vekst for handelen i 2014, men en prognose på fire prosent for inneværende år og 4,5 prosent for neste år. Veksten har også sammenheng med økt befolkningsvekst. Vi blir jo stadig flere som handler, poengterer hun.

- Alle må bidra

Daglig leder på Flortex klær & sport, Lill-Beate Josefsen sier de merker effekten av både handelslekkasje og økt netthandel.

- Vi har hatt en liten økning det siste året, men vi merker at det har vært stille, sier Josefsen.

Hun mener det er viktig å handle lokalt, så det lokale tilbudet opprettholdes.

- Det er alle sitt ansvar å bidra. Dersom alle bare handler litt lokalt vil ikke butikkene forsvinne en etter en, sier Josefsen.

Det at handelen i Nordreisa har gått lite fram sammenlignet med resten av landet mener Josefsen er bekymringsfullt.

Lekkasje

De halvårlige oppdateringene fra SSB handler altså om å dele omsetningen i kommunens butikker på antall innbyggere. SSB innhenter opplysninger fra alle momspliktige enheter.

Oversikten viser at mange kommuner sliter med handelslekkasje, mens andre kommuner tjener godt på å være et sentrum for begivenheter og handel.  Kommuner med mange hytter eller turistmål vil alltid figurere høyt oppe på tabellen, og det samme vil kommuner som huser større trafikknutepunkter (som større flyplasser).  Kommuner med større internettbutikker kommer stadig høyere på tabellene, mens kommuner i nærheten av svenskegrensen ofte opplever lekkasje ut av landet. Lekkasje opplever selvsagt selvsagt også kommuner med mange innbyggere som pendler ut.

- Kjennetegn ved handelsregioner med den svakest prosentvise omsetningsutviklingen er de regioner med lavest innbyggertall. Der møter de økende konkurranse fra handelen i tilgrensene regioner gjennom etablering av storbutikker og utbygging av større kjøpesentre, sier Kjuus.

Nordreisa kommune er rangert som Norges 116. største handlekommune, målt etter de nevnte kriteriene. Skjervøy er nummer 188, mens Storfjord er sist av våre med kun 9.695 kroner per beboer – som gir 412. plass på landsoversikten.

Lille Beate Josefsen ved Flortex klær & sport. Foto: Johanne P. Elvestad