Nyttårsnissetoget i Manndalen er mest sannsynlig den eneste av sitt slag i hele Skandinavia.

Mangeårig nyttårsnisseentusiast, og tidligere leder for grendeutvalget Wilmar Johnsen forteller at opprinnelsen til nyttårsnissene ikke er kjent, men at det finnes flere spekulasjoner om opprinnelsen og ikke minst hvorfor det finnes kun i Manndalen.

- Muligens kommer det fra innvandringen av folk til Manndalen fra Tornedalen på 1800 tallet, og muligens kan man finne likheter med lignende feiringer i Østeuropeiske land, forteller Johnsen.

Men som sagt så er det ingen som har kunne fastslå hvordan skikken kom til Manndalen.

Opp fra havet

Men ifølge Johsen ble det allerede på begynnelsen av 1900 tallet arrangert nyttårsnissetog i Manndalen. Skikken var da i at de fæle nissene kom opp fra havet, og kjørte hestevogn opp dalen med fakler og hjemmelagde masker av saueskinn, tang og det som måtte finnes for hånden.

- Og nissetoget skulle lage mest mulitg spetakkel og være skikkelig fæl, forteller Johnsen.

Da han selv var ung på 50-tallet, var skikken med hestevogn borte, og nissene gikk ned dalen. Men fortsatt var nissene fæle å se på, og det skulle både skremmes og høres at nyttårsnissene kom.

- Da ble det mer vanlig å bruke reinskinn, gevir fra rein og slike ting til maskene, kan Johnsen fortelle.

Kreative masker

Og maskene som folk lagde til nissetoget, var ifølge Johnsen svært skumle, samtidig som de viste stor kreativitet og dyktig handarbeid.

- Og da snakker man ikke om ferdige masker kjøpt i butikk, men store masker laget fra bunnen av, tilføyer han.

Ei stund på 80 og 90 tallet var det også kåringer av fineste nyttårsnissemaske, og mange brukte hele romjula, og gjerne tiden før jul til å planlegge nissemasken.

- Men fortsatt er det mange flotte nissemasker, og folk viser stor kreativitet, legger han til

Viktig kulturbærer

Etter krigen har interessen for nissetoget gått i bølger, fra tider med oppimot 100 nyttårsnisser til noen magre år hvor fem- seks stykker opprettholdt tradisjonene. De siste årene har interessen tatt seg opp, noe som Johnsen synes er veldig bra.

- Nyttårsnissetoget er en viktig kulturbærer, og er en av flere enestående ting som kjennetegner bygda, mener Johnsen.

Og det at Manndalen er den eneste bygda i hele Skandinavia som har en slik tradisjon, vitner bare om nødvendigheten med å ivareta tradisjonen.

Onsdag klokken 20 starter årets nyttårsnissetog i Manndalen, hvor de fære nissene ender sin vandring ved Sjøbucafeen med dansen rundt bålet. Klokken 17 går et eget barnenissetog.

PS! Om du skal se årets nyttårsnissetog for første gang, bør du ta dine forholdsregler og ikke være lettskremt. Ikke bare en journalist har havnet på «hau» i grøfta etter møte med nyttårsnissene.

SKUMMEL: Det kan være skummelt å følge med i nissetoget. Bildet fra 2009 da Fin journalisten havnet i grøfta. Foto: Jan Arild Hansen