- Troms politidistrikt benyttet seg av denne muligheten til å ilegge unge lovbrytere den nye straffereaksjonen, og totalt ti ungdommer mellom 15 og 18 år har blitt idømt denne typen straffereaksjon siden 1.juli i fjor, skriver leder for Konfliktrådet Arna Beate Hansen i en pressemelding.

Strafferaksjonen har som mål å unngå at unge lovbrytere skal gjøre nye kriminelle handlinger. Den bygger i hovedsak på tre elementer som går ut på at ungdommen må møte den som den kriminelle handlingen har berørt, og deretter bli fulgt opp av en plan med ulike krav som skal innfris av den unge. I løpet av en tre års periode skal planen følges opp av fagfolk og et nettverk rundt ungdommen.

- Gjennomføringen administreres av konfliktrådet og siden 2010 har Konfliktrådet i Troms hatt en egen ungdomskoordinator som har fulgt arbeidet. For at denne reaksjonen kan idømmes må ungdommen selv samtykke og alternativene kan være fengsel eller andre strafferettslige reaksjoner, skriver Hansen videre.

Regjeringen har bestemt at det skal forskes på om denne typen straffereaksjoner for ungdom hjelper dem til å slutte med kriminalitet og at målene innfris. Forskning gjort i Nordland, kalt Nordlandsforskningen, er i oppstartsfasen av en følgeevaluering av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging og vil blant annet delta ungdomsstormøter framover og intervjue de involverte.