Nordberg sin oppgave er å lete etter sauekadaver som er tatt av rovdyr. Med seg har hun alltid en av hundene Tarak eller Aron. Tarak er av rasen øst-sibirsk laika, og Aron er bordercollie. Begge hundene er spesialtrent for prosjektet. Hundenes oppgave er å lukte seg fram til døde sauekadaver.

Hundene gjør halve jobben

Når Nordberg og hunden hennes er på tur, har hun alltid med seg en GPS. Med GPS-en kan hun markere hvor hunden har funnet kadaveret, og den lagrer også ruta dem har gått. I tillegg er hunden GPS-merket.

- Jeg planlegger alltid søket etter hvordan vindforholdene er. Det er best å gå i motvind, fordi da er det naturligvis enklest for hunden å lukte seg fram til kadaveret, dersom det er et i nærheten, sier Nordberg. Hun forklarer videre at de går sikk-sakk i skogen til hunden eventuelt lukter noe, da stikker den ut, også må hun følge etter med GPS.

- Når hunden finner kadaveret, markerer han funnet ved å legge seg ned ved siden av det. Deretter søker han øyekontakt med meg, for å vise hva han har funnet, sier Nordberg. Som premie får hunden leke med en tennisball.

Viktig å være tidlig ute

Nordberg mener det er enklere å finne kadavre i år, enn det var i fjor. I år har nemlig alle sauene i området fått radiobjeller. Det er et elektronisk overvåkningsutstyr som lar bonden følge sauens bevegelser via dataskjerm, GPS og mobilnett.

- Siden sauene er GPS-merket, får vi varsler om den har vært i ro på samme sted i et visst antall timer, sier Nordberg. Da blir det enklere å finne kadaveret kort tid etter det er blitt drept av et rovdyr.

- Det er viktig at vi finner kadaveret tidligst mulig etter det er drept av rovdyret, fordi da er det enklest å finne ut hvilket dyr som har tatt det. Når vi finner et kadaver tar jeg først mange bilder, så ringer jeg Statens naturoppsyn og forklarer hva vi har funnet, forteller Nordberg. Etter det må hun dekke kadaveret til på best mulig måte, slik at ingen rovdyr spiser det opp.

- Når jeg har gjort alt det, overlates saken til Starens naturoppsyn, sier Nordberg.

Flere oppgaver

- En del av arbeidet er også å følge med dyrelivet. Jeg har sett mye ørn, men en gang så jeg også en gaupe, sier Nordberg. I tillegg må hun følge med i saueflokken.

- Om jeg finner en saueflokk, følger jeg litt med dem før jeg går videre. Hvis dem er urolige, kan det tyde på at det er eller har vært rovdyr i nærheten, sier hun.

Tidenes sommerjobb

Nordberg er overbevist om at hun har tidenes sommerjobb.

- Det er en fantastisk sommerjobb, fordi det er så deilig å være ute i naturen, sier Nordberg.  Hun legger til at jobben er veldig lærerik, spesielt i forhold til hundene og dyrelivet i områdene dem leter i.

- Noen ganger oppdager vi rovdyr på steder vi ikke egentlig trodde dem gikk, sier Nordberg.

Nordberg innrømmer at det kan være litt hardere på tunge regnværsdager, men mener det likevel er godt med frisk luft i nesen.

- Frisk luft gjør godt selv om det regner litt! Avslutter Nordberg med et bredt smil.

Nordreisa Beitelag

Prosjektet eies av Nordreisa Beitelag, og drives i samarbeid med landbrukskontoret i kommunen. Terje Nordberg en av prosjektlederne.

- Prosjektet går ut på å avdekke hva som tar sau og lam på utmarksbeite i Nordreisa, sier han.

Dette er 4. året prosjektet pågår, og nå begynner det å gi resultater.

- Tidligere år har gått mye tid til å avdekke hvilke beiteområder som er mest utsatt. Nå har vi innskrenket leteområdene til Kildalen og Røyelen, derfor har kadaversøkerne funnet flere ferske kadaver i år, forteller Nordberg.

Prosjektet er finansiert av fylkeskommunen. Nordberg forteller at prosjektet dessverre blir litt mangefult, fordi dem ikke får nok støtte i året til og la det fortsette utover høst-månedene.

- Jeg håper vi får støtte til å fortsette prosjektet til neste år også, sier Nordberg. Han legger til at dem har hatt et godt samarbeid med kommunen.

- Vi har hatt en kjempe god dialog med landbrukskontoret i kommunen, avslutter Nordberg.

Aron tar seg gjerne en svømmetur, dersom han får muligheten. Foto: Siri Bergset Elvestad