Det Tromsø-baserte bandet består av Paul Aronsen på vokal og bass, Finn Fodstad på gitar og støttevokal, Sindre Bakland på gitar og Magnus Tornensis på trommer.

Ordet "Vederkast" brukes i nordnorsk mytologi om forhekselser som underjordiske vesener kaster på intetanende uskyldige.

- Vi bestemte oss egentlig veldig tidlig for å prøve en litt annerledes inngang når det gjaldt å markedsføre bandet. Det er ikke så veldig ofte man har muligheten til å slippe et helt nytt konsept for folk, men når vi nå hadde det, bestemte vi oss for å gjøre ting litt motsatt av det som er normalt, forteller Magnus Tornensis, som opprinnelig kommer fra Kåfjord.

Godt tatt i mot

En av tingene dette innebar, var at bandet gjorde ferdig et par låter og spilte de inn bak godt lukkede dører.

- Til en av låtene gjorde vi en musikkvideo, og det begynte vel med at vi slapp litt halvmystiske teasere på sosiale medier. Vi opprettet bl.a. en Instagram-konto, og la ut forskjellige snutter som egentlig ikke sa så mye om hva dette var, hvem som var med og sånne ting - for å på en måte kjøre på med hemmeliggjøringen, sier Tornensis.

Rett før jul i fjor, slapp de plutselig og ut av ingenting - musikkvideoen.

- Den ble veldig godt tatt i mot. Det gikk egentlig over all forventning, og videoen ble delt veldig, veldig mange ganger. Metoden fungerte og det var tydelig at folk hadde lyst på mer. Da fikk vi litt blod på tann, ler han.

Slippkonsert og turné

I 2015 har bandet brukt tiden til å spille inn resten av låtene, og 23. oktober gis plata "Northern Gothic" ut både digitalt, på CD og vinyl.

Tornensis forteller at uttrykket de har landet på - kanskje mest ligger nærmest progressiv hardrock.

- Det er egentlig ikke så lett, ler Tornensis.

- Låtene er et resultat av at vi kommer fra veldig forskjellig musikalsk bakgrunn. Finn var med i Turdus Musicus og hadde en litt hardcore-aktig stil, Sindre kommer fra Taliban Airways, der de bar litt mer preg av klassisk rock & roll og stonerinspirasjoner. Jeg selv har spilt litt pop-orientert musikk. Det er fryktelig mye forskjellig og det bærer også musikken preg av, fortsetter han.

Selv om de kommer fra vidt forskjellige spekter av musikkscenen i Tromsø, har de kjent til hverandre lenge.

- Både basert på de andre bandene og tingene vi har gjort. Vi bestemte oss for å gjøre et forsøk - og det funka, så det var utrolig kult, sier Tornensis.

Dagen etter plateslippet, den 24. oktober, har "Vederkast" en slippkonsert i Tromsø. Bandet legger også ut på turné kort tid etter - der turen blant annet vil ta bandet med nedover Europa.

- Vi går knallhardt ut, så får vi se hvordan det går, avslutter Tornensis.