Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth og nestleder Trond Giske fra Arbeiderpartiet mener regjeringen må garantere for den samiske Riddu Riððu-festivalen sin fremtid.

Sist uke ble det kjent gjennom Regjeringens forslag til statsbudsjett at den  vil kutte knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet fra neste år. For Riddu Riððu utgjør dette i 2015 totalt 2.293.000 kroner. I forslaget til statsbudsjett var det kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge som kommer til å få videreført støtten.

Et tilbakeslag for samisk kultur

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) sier i en pressemelding, tirsdag kveld, at dette er tilbakeslag for samisk kultur.

- Riddu Riððu skal synliggjøre og utvikle særlig den sjøsamiske kulturen. Vi gjenreiser ikke en kultur som er forsøkt utryddet med å fjerne grunnlaget for den største festivalen de har, sier Myrseth.

Fylkesrådslederen mener norske myndigheter har et helt spesielt ansvar for å ivareta den samiske kulturen.

- Derfor er også Riddu Riððu og fortsatt knutepunktstatus en del av det nye fylkesrådet i Troms sin plattform, uttaler hun.

Trond Giske (Ap) var kulturminister og den som i 2008 utpekte Riddu Riððu som knutepunktfestival. Han har besøkt festivalen og mener den er en sentral arena er for samisk kultur og språk.

- Riddu Riððu-festivalen har en helt spesiell rolle i kultur-Norge og trenger den forutsigbarheten, tyngden og satsingsmuligheten som knutepunktordningen gir, sier Giske.

Kulturpolitisk skandale

Han kaller det en kulturpolitisk skandale om støtten bygges ned.

– Jeg var selv med på å gi Riddu Riððu knutepunktstatus som en del av det rødgrønne Kulturløftet. Nå bygger Høyre og FrP ned satsingen på kultur.