Det er et nasjonalt mål at alle landets kommuner skal kartlegge og verdsette sine friluftslivsområder innen utgangen av 2018. Prosjektleder Maja Sjöskog Kvalvik fra Ishavskysten friluftsråd har ledet arbeidet med å få ned friluftsområdene på kart.

-Kartleggingen en viktig milepæl for å sikre at det tas hensyn til friluftslivsområder i framtidige planprosesser, sier Sjöskog Kvalvik.

Resultatet av kartleggingen vil bli brukt av kommunene og andre instanser med arealforvaltningsinteresser. Kommunen får en god oversikt over hvilke områder som har høy verdi og som bør forvaltes slik at verdigrunnlaget blir tatt vare på. I tillegg avdekkes behov for tilretteleggingstiltak for å redusere slitasje, trekke til seg nye brukergrupper eller øke dagens bruk.

Hun presiserer at Lyngen er den eneste kommunen i Nord-Troms som omfattes av ordningen

13 ulike kriterier

Kartleggingen er i tråd med Miljødirektoratets veileder Kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder. Verdiskalaen går fra A (svært viktig), B (viktig) eller C (registrert friluftsområde), og er basert på 13 ulike kriterier. Kvaliteter som gir en høy verdi er hvis området har høy brukerfrekvens, stor regional eller nasjonal bruk, eller spesielle natur- eller kulturhistoriske opplevelseskvaliteter.

Videre vil også områder med lang tradisjon som turmål, mindre områder som har viktig funksjon som atkomstsone til et større, områder som har blitt godt tilrettelagt for friluftslivsaktiviteter verdsettes høyt. Små eller store områder som er spesielt godt egnet for enkeltaktiviteter som det ikke finnes alternativer til er også verdifulle, opplyser Sjöskog Kvalvik i ei pressemelding.

Kritisk granskning

- Dette er en rent faglig kartlegging, hvor det ikke er tatt hensyn til andre interesser, administrative forhold eller planer. Avveiningen mot andre interesser må gjøres i kommunens planarbeid, enkeltsaksbehandling, og andre politiske prosesser, sier prosjektleder Maja Sjöskog Kvalvik.

Resultatet av over et års arbeid med friluftslivskartleggingen legges nå ut på kommunens hjemmeside for kritisk granskning av alle som er lokalkjente på en eller flere plasser rundt om i kommunen.

- Vi har som mål at alle som liker seg ute i kommunens friluftsområder skal gjenkjenne beskrivelsen av sine yndlingsområder på kartet. For å sikre dette, legges nå kartleggingen ut på høring for å kvalitetssikres av lokalkjente, sier prosjektleder Maja Sjöskog Kvalvik.

Ishavskystens friluftsråd og berørte kommuner oppfordrer folk til å gå inn å se på sine områder. Det er ønskelig med tilbakemeldinger for områder der informasjon mangler eller ikke er korrekt. Innspill sendes innen 29. mai.