- I dag startet man dagen den med uvirkelige beskjeden om at det er forbudt å veive med det samiske flagget i Eurovison Song Contest i Stockholm neste helg, sier parlamentarisk leder for Ap sametingsgruppe Vibeke Larsen.

Forbudet har også skapt reaksjoner i Wales, som også har en artist som representerer sin nasjonalstat i Eurovision Song Contest, går det av en pressemelding fra Aps Sametingsgruppe onsdag.

Ingen utdypning

Agnete Johnsen representerer Norge i konkurransen. Samtidig er hun en samisk artist som mange samer ønsker å heie frem, med blant annet samiske flagg under konkurransen.

På hvilken måte man mener at urfolks- og regionale flagg vil rokke ved sangkonkurransen er ikke utdypet, skriver sametingsgruppa.

- Riktignok er ESC en gammel og ærverdig institusjon, men gammeldagse flaggregler kan neppe samsvare med intensjonen om å forene og vise mangfoldet i Eurovisjon nettverket. Da Conchita Wurst ble stemt frem som vinner av ESC i 2014 viste Europa helt klart at mangfold og toleranse er grunnmuren i denne sangkonkurransen, sier Larsen.

- I utakt

- Nå er det ESC som er i utakt med Europa, og jeg oppfordrer ESC å endre disse håpløse flaggreglene. Jeg håper også NRK Sápmi sammen med sine samiske samarbeidspartnere i Sverige og Finland, samt gjennom urfolksmedienettverket The First Global Indigenous Television, kan yte bidrag til å få endret disse merkelige flaggreglene , avslutter parlamentarisk leder for Ap sametingsgruppe Vibeke Larsen.