En turné er planlagt ut til hele regionen, men urpremieren finner sted allerede 10. juni under Paaskiviikko.

Produksjonen som er inspirert av gruvehistorien i Nord-Troms, har blant annet fått midler fra Stiftelsen Fritt Ord til å utvikle et manus. I tillegg har kraftselskapet Ymber AS gitt støtte til produksjonen, men også museet selv.

- Prosjektet er et resultat av jobbingen med utstillingen vår. Derfor har også museet valgt å støtte dette selv ved å bruke egne prosjektmidler. Det skal være et prosjekt som vi vil løfte ut til kommunene i Nord-Troms, også for og på en måte legge vekt på at vi er et museum for alle kommunene i regionen, sier daglig leder for Nord-Troms Museum, Nina Einevoll Strøm.

Bare for å realisere turnéplanene, forteller hun at museet har gått inn med betraktelige midler.

Mye følelser

Gruvehistorien er godt plantet i Nord-Troms.

- Det å jobbe i gruvene er en historie som gir gjenklang i hele regionen. Det var også sånn veldig mange kom til regionen, med tiflyttere fra både Finland og Sverige. Men det var ikke bare folkene som flyttet hit. De tok også med seg masse musikk og tradisjoner, forteller fagkonservator ved Nord-Troms Museum, Lise Brekmoe.

Hun forteller at det - og spesielt for anledningen, er satt sammen et mannskor - "Rallarkoret", med en rekke dyktige korister fra regionen.

- Dette er en kvensk-norsk produksjon der vi kombinerer dialog, tekst og sanger, og det blir en kjempeflott produksjon med masse musikk - og hvor nær sagt all slags følelser settes i sving, sier Brekmoe.

Solid rollebesetning

Navnene på koristene i Rallakoret burde mange dra kjensel på. Rune Benonisen, Inge Nilsen, Ingmund Landsen Paulsen, Torkjell Andersen, Halvar Wahlgren, Svein Arne Eide og Rolf Bakkeslett stiller alle på scenen og i tidsriktig bekledning.

Velkjent for de fleste, burde også de andre rolleinnehaverne være. Øverst på plakaten figurerer nemlig Daniel Wikslund og Øystein Fredriksen, i selskap med Inger Birkelund og Mats Dimming.

- Vi er stolt av at vi har klart å samle så mange dyktige folk til produksjonen, og vi gleder oss veldig, avslutter daglig leder for Nord-Troms Museum, Nina Einevoll Strøm.

Billetter til forestillingen blir denne helgen lagt ut for salg.

Sist helg øvde skuespillerne på forestillingen. Foto: NORD-TROMS MUSEUM