«Skeid» betyr hestekamp og har røtter i Norden tilbake til 500-tallet. Det blir fortsatt ulike «skeid» rundt om i landet, som er i dag er en hestesport for de tre nasjonal hesterasene: dølahest, fjordhest og lyngshest. «Reisaskeid» fokuserer på å vise fram det beste ved disse hesterasene.

- Hestene er stødige på foten, flinke til å skifte fra intensitet og fart til ro og konsentrasjon. Så er de kalde i hodet og varme i hjertet. Disse spesielle egenskapene kommer veldig godt frem i de ulike øvelsene, sier en av arrangørene, Birgit D. Nielsen.

Konkurransen arrangeres 3.september på Rideklubben på Tømmernes. Det vil bli klasser for uøvede to- og firbente, og for de mer erfarne og trente.

- Vi skal ha en leieklasse. Der vil de yngste og uerfarne bli leid gjennom en løype med ulike hindringer. Så blir det lett og vanskelig klasse i kjøring og ridning, hvor det legges vekt på presisjon og fart. Litt av poenget er også at man skal ta naturen i bruk, så man må kunne ta seg fram i bratt terreng, gjennom vann og under hindringer, sier Nielsen.

På sikt skal dette også inn i avlsarbeidet for alle tre hesterasene. Førstegangen dette ble arrangert var i fjor og da var det 15 påmeldte hester. Nielsen tror det blir flere i år.

- I fjor var det fortsatt så nytt, så ingen i stallgjengen torde å bli med. Men så de var det gikk ut på – og i år vil alle være med og de har øvd masse på forhånd, sier Nielsen.

Hun håper at «Reisaskeid» kan bli sosialt og morsomt for flere enn de påmeldte.

- Selv om det ikke blir hesteslossing eller kappløp som i de tradisjonelle skeidene, så tror jeg det blir morsomt å se på konkurransen.

ARRANGØR: Birgit D. Nielsen er en av arrangørene bak ”Reisaskeid”. Foto: Arkiv