- Når man vet hvor mange som har jobbet knallhardt for å få dette til, så var det hjerteskjærende å måtte avbryte.

Det sier Lise Brekmoe, konservator ved Nord-Troms museum.

Bøttet ned

Rundt 200 mennesker hadde møtt opp for å se finalen av Rallar og Bus-turneen i Ankerlia - gruvestedet som er utgangspunktet for hele forestillingen. Men etter en vellykket start på arrangementet, med taler og sang, så grep værgudene inn.

- Det begynte å bøtte ned, ja. Det var lovd tørt vær hele dagen, men så åpnet himmelen seg fullstendig - helt uten forvarsel. For instrumentene og de som sto på scenen var det ikke forsvarlig å fortsette. Det som skulle bli den store finalen på denne turnéuka ble istedet en trasig slutt, sier Brekmoe, og tilføyer:

- Vi er veldig lei oss nå. Vi hadde gledet oss til å ta forestillingen hjem til Ankerlia. Det er kjempe trist, men sånn er livet av og til. Og jeg tror folk hadde det veldig fint så lenge det varte i alle fall.

Kjempeinnsats

Forestillingen hadde urpremiere under årets Paaskiviikko og fylte Halti kultursal på Storslett. Turneen i Nord-Troms har også gått over all forventning ifølge Brekmoe.

- Vi har vært i Kvænangen, Lyngen, Hatteng og Skjervøy. Det vært en flott mottakelse av fortellingen og publikum har storkost seg. Alle involverte har gjort en kjempeinnsats, ikke minst Rallarkoret som har stilt opp hver kveld etter jobb og gitt alt, sier Brekmoe.

Nå legges forestillingen bort - i alle fall for en periode. Men Brekmoe utelukker ikke at det blir å skje mer på sikt.

- Vi får se. Jeg håper det blir en anledning til å vekke den til live. Manuset er jo der. Men vi har ikke umiddelbare planer. Nå må vi komme oss over den største skuffelsen. Akkurat i dag føler jeg ikke for å planlegge flere utendørs forestillinger, sier Brekmoe.