Duoen består av Herborg Rundberg fra Kåfjord og kjæresten Kristian Svalestad Olstad. Paret har arbeidet med albumet i rundt 2 år, og er nå veldig spente på mottakelsen.

– Jeg gleder meg skikkelig til konserten! Det har vært en så lang prosess, så det blir kjempefint å få albumet ut og veldig spennende å se hvordan musikken blir mottatt. Noe av det fineste er å spille musikken sin for publikum, sier Rundberg til Framtid i Nord.

– Samisk grunntone

LEGASUS er et musikalsk prosjekt i grenseland mellom tradisjon, samtid og improvisasjon. Rundberg er pianist og Svalestad Olstad er gitarist. Musikken er i hovedsak instrumental, men i noen låter bidrar begge musikerne med sang.

– Musikken vår er sammensatt av flere elementer. Intuisjon og det frie utrykket er ganske sentralt, men vi har også elementer fra jazz og samtidsmusikk. Det samiske skinner igjennom, siden det er en stor del av min identitet. Det er på en måte en samisk grunntone gjennom det hele, sier hun.

Uttrykket i musikken til Legasus kan oppfattes som moderne og eksperimentelt, men rota er godt plantet i en samisk identitetsforståelse. Rundberg forteller at musikken er noe paret har skapt sammen, men med to forskjellige utgangspunkt.

– Jeg og Kristian møttes i musikkmiljøet i Tromsø. Han er opprinnelig fra Jessheim. Musikken vår er et resultat av oss to – vi har i utgangspunktet forskjellige ståsteder, men sammen har vi skapt noe felles. Jeg har dratt han inn i min musikalske verden og han har dratt meg inn i sin musikalske verden, sier hun.

Vil til Nord-Troms

Foreløpig har duoen konserten på Verdensteateret i Tromsø på programmet, men Rundberg håper de snart også kan holde konsert i Nord-Troms. På konserten i Tromsø vil de også ha med seg trommis Christer Jørgensen.

– Vi har veldig lyst til å holde konsert i Nord-Troms! Foreløpig har vi bare denne lanseringskonserten på programmet, men vi skal jobbe for å få flere konserter. Og da står Nord-Troms på programmet – vi vil selvfølgelig spille på hjemmebane, sier hun.

Rundberg har jobbet med samisk musikk i mange år. I 2010 gav hun ut soloplaten Árbi, som er et pianoverk basert på gamle sjøsamiske toner. Tempoet, fraseringen og tonespråket fra denne tradisjonen framstår som den røde tråden i LEGASUS´ musikk. Olstad har gitt ut soloplaten KOL i 2012.