Det starter i Narvik under krigsutbruddet i 1940. Familien Persen er blant mange som blir tvunget til å flykte nordover, og svært religiøse som de er, søker de fellesskap med læstadianske meningsfeller i den bygda de bosetter seg i. Handlingen utspiller seg for det meste i den aktuelle bygda, men Tromsø, Narvik og Harstad trekkes også inn i det som på mange måter er å betrakte som en spenningsroman med lokal nordnorsk koloritt og et visst dokumentarisk preg. Det siste som et resultat av det som framstår som solid research fra forfatterens side.

Forfatter Aase Synnøve Falch er opprinnelig fra Nordreisa, men er nå bosatt i Tromsø.

Nærhet

I rikt monn får vi innsikt i hvordan en families liv ble påvirket av krigen. I spenningsfeltet mellom tro og tvil lever vi tett på den læstadianske familien som i hverdagen må håndtere problemstillinger det er lett å kjenne seg igjen i. Og ikke minst får vi et realistisk innblikk i dramatiske hendelser som når en far som blir sendt til Grini, og når en ung jente blir gravid med en tysk offiser.Kanskje er det nettopp følelsen av nærhet på flere nivå som gjør det vanskelig å legge denne boken fra seg.

Nerve

Spesielt tett på kommer vi bokens hovedperson, Sara. En ung jente som har meningers mot og som er uredd og uselvisk i alt hun foretar seg. I en tidlig fase av krigen blir hun, i likhet med sin eldre bror, involvert i motstandsbevegelsen. Dette gir romanen en nerve som forfatteren faktisk kunne utnyttet enda bedre i din dramaturgi. Forfatteren kunne også med fordel vært litt mer beskjeden i bruken av sine frampek når det kommer til å røpe hendelsesforløpet i boken.

Gjennomført

«På steinete stier» er en gjennomført roman fra Aase Synnøve Falch sin side. Den er nær, levende fortalt og formidlet på en måte som gjør den svært lesbar for spenningens skyld, men også for å få en viss innsikt i hvordan de dramatiske krigsårene kunne gripe inn i en helt vanlig familie.

Vi venter spent på andre bok i denne trilogien, og det er neppe noen dristig påstand at den i stor grad kommer til å dreie seg om Sara og hennes ferd videre på livets steinete sti.

Forfatter Aase Synnøve Falch bak boken«På steinete stier» er opprinnelig fra Nordreisa, men er nå bosatt i Tromsø.