Ida Wigdel er initiativtaker for det nye turlaget i Nordreisa. Hun ble først kjent med Barnas Turlag da hun var bosatt i Tromsø.

– Jeg har en datter på nå fem år. Vi var med på et par turer i Tromsø, så da vi flyttet hjem til Nordreisa tenkte jeg at det ville være et fint tilbud å ha her, forteller hun.

Wigdel kontaktet leder i Nord-Troms turlag, Heidi Arnesen. Nå har hun fått med seg flere som samarbeider om oppstarten til Barnas Turlag Nordreisa. Wigdel håper et turlag i Nordreisa for barn vil samle folk ute i naturen.

– Jeg synes det er viktig at datteren min blir glad i naturen. Det er fint for barn og voksne å være sammen. Vi har lyst til å skape en møteplass og inspirere til andre turer, sier Wigdel.

Fra null til tolv år

Barnas turlag er for barn fra null til tolv år. Turlaget vil tilrettelegge turer for de ulike aldersgruppene.

– Vi vil blant annet arrangere lommelykturer, middagsturer og overnattingsturer. Kanskje vi til sommeren kan få til kanopadling, sier Wigdel.

Etter planen skal de arrangere turer allerede i løpet av høstsesongen. Under oppstartsmøtet er foreldre og foresatte invitert til å komme med både spørsmål og innspill til det nye turlaget. Møtet blir holdt onsdag ettermiddag i formannskapssalen på kommunehuset.

Roser de frivillige

Interessen for friluftsliv blomstrer. Aldri før har Troms turlag hatt så mange medlemmer. Troms turlag er en del av Den Norske Turistforening. Godt over 5000 personer er medlemmer av turlaget i Troms.

Koordinator for aktiviteter for Barnas Turlag Troms, Mia Kanstad Kulseng, skryter av innsatsen som legges ned i nordfylket.

– Vi har aldri før hatt så stor vekst. Mye er takket være Nord-Troms Turlag, sier hun.

Alt av arbeid innen turlagene gjøres på dugnad.

– All ære til de frivillige, og spesielt til de i Nord-Troms turlag. Nå har de hatt sitt første ordinære friluftsår.

Nytt turlag

Spesielt når det kommer til unge medlemmer har det vært en god økning. I 2015 opplevde Barnas Turlag Troms en vekst på 50 prosent, og i 2016 økte de medlemstallet med nye 50 prosent. I Troms er over 700 barn og unge under 12 år medlemmer av turlag.

Mye tyder på at den positive trenden fortsetter. Denne uken er det oppstart for det nye turlaget Barnas Turlag Nordreisa.

– Det er en flott møteplass. Det er jo kjempetrivelig å være på tur sammen, sier Kanstad Kulseng.

Barnas Turlag Tromsø har vært en stor suksess. Kanstad Kulseng tror at for mange er det lettere å ta løs for å komme seg på tur dersom noen andre tar initiativ.

Møter andre barn

– Vi ser at både barn og voksne koser seg på tur, også møter barna andre barn på tur.

Allerede har de opprettet en egen gruppe på facebook for Barnas turlag Nordreisa med godt over 40 medlemmer.

– Vi ser allerede at det har blitt tatt godt i mot i Nordreisa, forteller Kanstad Kulseng.

Turlaget har allerede alliert seg med Barnas Røde Kors i Nordreisa om å arrangere Kom deg ut-dag i vinter.

Ida Wigdel flyttet hjem til Nordreisa i vår. Nå starter hun opp Barnas Turlag Nordreisa. Her fra en tur til Nedrefoss i Reisadalen. Foto: Privat