Tråante 2017 er feiringen av 100-årsjubileet for samenes første landsmøte i Trondheim, og skal være en storstilt makering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold.

Tre unge artister med "brennende engasjement og mye på hjertet", skal ifølge pressemeldingen, smelle i gang jubileet.

Disse kommer

Maxida Märak er beskrevet som en modig protest-joiker som blant annet har makert seg i kampen mot gruveindustrien i Sápmi.

- Med ærlige og politisk ladde tekster er hun kjent for å ofte gi «for mye» enn for lite, heter det i pressemeldingen.

Til Rockheim kommer hun med ny EP og et splitter nytt sett.

SlinCraze startet med musikk og rap som 14-åring. Tekstene hans handler om hvordan livet som same kan være - et liv der man kan møte på både fordommer og rasisme.

- Budskapet til SlinCraze er fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning, står det i pressemeldingen.

Ailu Valle er en finsk-samisk rapper som har gjort seg bemerket for sine politiske tekster og spesielle vokalteknikk. Han rapper blant annet om hvordan den vestlige levemåten ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag.

Med seg har han livebandet Trio Boogiemen.

- Stolt

Festivalsjef for Riddu Riddu Karoline Trollvik sier at samisk hip hop har vært i vinden en stund nå, spesielt på grunn av deres sterke tekster og uredde framtoning.

- Riddu Riddu er stolt over å kunne bidra til feiringen i Trondheim. Vi har som mål å presentere bredden av samisk kunst og kultur på flere scener gjennom året, sier hun.

- Og spesielt stas er det å kunne slå til med noen av de yngste og mest uredde artistene vi har, legger hun til.

Arrangementet finner sted på Rockheim i Trondheim i februar neste år.