Ikke før Ut i NORD er ferdig så er friluftsrådet på plass med en ny turkassetrim. JuleSPREK er navnet og denne gang er det turer både i Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy.

1. desember lanseres tre turer i hver av friluftsrådets medlemskommuner. Så kommer det nye turer hver fredag fram til jul. Litt som en adventskalender, i følge friluftsrådets leder.

Frisk luft gjør seg

- Mørketiden og adventstiden er her. Kanskje noen trenger en ekstra ”puff i baken” for å komme seg ut i frisk luft og ut på tur. Det er viktig å få gjort noe utendørs også på denne tiden av året.  Selv om det er mørkt vet vi at det kan være et fantastisk flott lys nå i desember. Det å jakte på lyset, de fine turopplevelsene og de gode vanene, er litt av årsaken til at vi drar i gang JuleSPREK. Nærmiljøturene står i sentrum denne gang. Det betyr ganske lette turer som passer for de aller fleste. Vi tenker litt adventskalender. Det betyr at folk ikke får vite nå hvilke turer som er med, forteller Hugo Tingvoll.

Nye turer kommer

Allerede er tolv turer klare  i hver av de fire kommunene er med. Etter at de første turene er gjort kjent kommer den tre nye turer i de fire friluftsrådskommunene fredag 9. desember. Det samme skjer fredagen deretter og lille-julaften.

- JuleSPREK varer til og med første nyttårsdag og friluftsrådet lover premie til de som besøker minst fem av turene. På friluftsrådets nettside kommer informasjon om turene. Det er også her folk legger inn den koden som de finner på turmålene, sier Tingvoll.

Låner ut truger

Tingvoll kan fortelle at det vil bli mulig å låne truger. Dette kan være nyttig for turgåere som ønsker å ta det litt rolig i nedoverbakkene når snøen kommer. Han sier også at det later til å bli mest turer på beina nå i starten av JuleSPREK.

- Hvordan det blir med skiføret er usikkert. Vi har valgt ut turer som kan gjennomføres med eller uten ski. Kanskje noen kan tenke seg å prøve truger for aller første gang. I fjor kjøpte vi inn de første trugene. Det var populært for de i Kvænangen og på Skjervøy som fikk prøve dem. Nå har vi kjøpt inn flere. Det betyr at det er mulig å stikke innom rådhuset i våre fire kommuner og spørre om å få låne truger. Truger er en artig måte å gå på tur på, sier Hugo Tingvoll i Nord-Troms Friluftsråd.

Her er turene som kan besøkes fra 1. desember:

Kvænangen

Mikkalfjellet

Lysløypa i Burfjord

Limpahytta i Kvænangsbotn

Skjervøy

Sæterneset på Taskebyhalvøya

Skattørfjellet

Gapahuken på Eneshøgda

Kåfjord

Bakkemo i Birtavarre

Trollvikhytta

Topp 383 i Lilledalen

Nordreisa

Truisku

Lundefjellet (andre benken)

Sikkajávri

Kommer flere

Det vil også komme flere turer kommer på www.utinord.no den 9., 16. og 23. desember.

Alle turene ligger ute til og med første nyttårsdag.