Mandag passerte «Den 12. mann» 20.000 besøkende i Tromsø, etter kun to uker på kino. Dermed har den allerede passert «Max Manus», som endte på knapt 20.000 besøk i 2009, og som ligger på 13. plass.

Krigsfilmen om Jan Baalsrud lå tirsdag på 11. plass, men med et snitt på cirka 1.250 besøkende daglig hittil, er det bare snakk om dager før filmen klatrer til 7. plass.

Derfra vil det kreve drøye 5.000 besøkende før «Den 12. mann» vipper «Titanic» av pinnen.

– Kan den klatre helt til topps?

– Det ville være veldig morsomt om den ble den første filmen som passerte 30.000 besøkende, sier programsjef David Moen ved Aurora kino.

Fortsatt 1000 besøk hver dag

Filmen har bare gått i litt over to uker og rakk å bli den mest sette filmen i 2017, selv om det var premiere så sent som 1. juledag. Den har altså inntatt 11.-plassen tidlig i løpet.

– Vi tror at filmen vil rusle og gå iallfall ut mars måned. Den har fortsatt over 1000 besøk hver dag, så denne kan klatre langt, sier Moen.

Moen sier at det er sannsynlig at den vil gå forbi «Kautokeino-opprøret» på 3. plass med 26.986 besøkende.

– Jeg blir overraska hvis «Den 12. mann» ikke gjør det, sier han.

Neste uke starter TIFF og selv om «Den 12. mann» vil ha noen få visninger også under festivalen, vil det nok være mindre trykk på akkurat filmen om Jan Baalsrud i tiden fremover.

– Den vil nok miste litt momentum på grunn av TIFF, men den vil helt sikkert gå godt også etter at festivalen er over, sier Moen.

380.000 har sett filmen i Norge

Filmen går godt i hele landet, men spesielt godt i Tromsø. Vegard Urke, markedssjef i Nordisk Film Distribusjon, sier at tallene fra Tromsø er skyhøye.

– Totalt sett i Norge har 380.000 sett filmen og kinoen i Tromsø står for over 20.000 av dem. Det er nest størst etter Oslo som har 39.000 besøkende. Det er helt unikt at en by som Tromsø står for så mange av kinogjengerne, foran større byer som Bergen og Trondheim, sier Urke.

Urke sier at det er vanskelig å anslå hvor høyt det endelige kinotallet kan bli, men er veldig fornøyd med hvordan filmen er blitt mottatt.

– Med ei vanlig åpningshelg kan vi regne på disse tallene, men «Den 12. mann» åpna i romjula – med flere påfølgende fridager. Dermed blir det vanskelig å sammenligne med filmer som har en typisk åpningshelg.

Max Manus ble sett av 1,1 millioner på landsbasis.

– Tallene for Max Manus var helt unike og neppe noe vi vil se igjen, sier Urke.