Gaup, er kanskje mest kjent fra den Oscarnominerte spillefilmen Veiviseren av Nils Gaup og ”Breaking The Waves” av Lars von Trier.

”Ellos Sápmi” er den siste av hele 7 samiske kortfilmer som produseres i Kautokeino, i bygda som i det siste er blitt kjent som ”Kautowood”.

Det blir en skikkelig pangavslutning på Sami Film LAB når hippiedamer, opprør, svik og bomber pryder denne rebelske komedien.

Regissør Per Josef Idivuoma er spent før opptakene, og lover en morsom, humoristisk og spenstig fortelling om hvordan det egentlig gikk til.

– Det skal bli morsomt å iscenesette noe som skjedde for 20-30 år siden og fortelle en annen side fra en historisk hendelse, sier Per-Josef Idivuoma.

– Også har jo Nils Gaup godkjent at vi gjør en parodi på både filmplakaten og scenen rett før de slår i hjel Persbrandt i spillefilmen ”Kautokeino-opprøret”, fortsetter Idivuoma.

Surrealistisk

Aldri før er det spilt inn så mange filmer på vidda samtidig.

Internasjonalt Samisk Filminstitutt har initiert SAMI FILM LAB, som er en serie med 7 kortfilmer av de fremste samiske filmtalentene.

Samme filmteam skal gjøre alle filmene og prosjektet er et stort kollektivt løft for samiske filmtalenter i Nord-Skandinavia.

Produsent Odd Levi Paulsen for Julev Film AS, som produserer 3 av filmene, er storfornøyd med hele prosjektet og roser alle involverte i prosjektet, fra filmarbeidere til finansiører.

- Det har vært en helt utrolig morsom reise fra vi begynte med planleggingen og finansieringen av prosjektet. Det er helt surrealistisk at så mange finansiører og samarbeidspartnere har vist velvilje og positivitet til dette prosjektet, og jeg håper en slik måte å samprodusere kortfilmer på skal bli en merkevare her i nord, sier han.

Håper på mer film i nord

Filmene skal distribueres med full trykk både nasjonalt og internasjonalt, så Kautokeino og samisk film vil bli lagt merke til når syv kortfilmer fra området spres verden over.

- Vi får håpe og vi tror dette prosjektet gjør Finnmark og Nordområdene til en attraktiv plass å spille inn film på, sier Odd Levi Paulsen avslutningsvis.

Samarbeidspartnere og finansiører er Internasjonalt Samisk Filminstitutt, Nordnorsk Filmsenter, Filmfond Nord, Innovasjon Norge, Kulturnæringsstiftelsen Sparebanken 1 Nord-Norge, Sametinget i Norge og Sverige, Norsk Filminstitutt, Svensk filminstitutt, Filmpool Nord og Film i Väterbotten.

Prosjektet har en kostnadsramme på omlag 6,2 millioner kroner.

Kort om filmene:

  • ELLOS SÁPMI, Per Josef Idivuoma & Niillas A. Somby. En rebelsk politisk komedie om samenes oppvåkning.

  • EDITH OG AJLOSJA, Ann Holmgren. En mann og en kvinne må bryte naturlovene for å kunne være sammen.

  • IĐITSILBA , Elle Márjá Eira. Ei ung kvinnes kamp om å bevare ei lue, čoarvegahpir, som hun engang har arvet.

  • ÁILE JA ÁHKKU, Silja Somby. Aile oppdager sine helbredende krefter ved hjelp av mystisk gammel kvinne.

  • IJAHIS IJAT, Marja Bål Nango. To tenåringsjenter lengter bort fra sin kjedelige lille bygd og en haiketur fører de ut på farlige eventyr.

  • SÁMI BOJA, Elle Sofe Henriksen. Mikkel er en ung reindriftssame som er ensom, og sliter med tunge tanker.

  • DET SYKE DYRET, Egil Pedersen. En far og hans 9 år gamle datter har et lekent og nært forhold. Mora i huset har vært syk i lengre tid, men dette blir aldri snakket om. Forholdet mellom far og datter endres den dagen datteren får hjelp til sin syke hund.

Mikkel Gaup Foto: Presse