- I helga var vi alle dolganere, sier senterleder ved Senter for Nordlige Folk, Mona Solbakk.

Denne helga var det nemlig kunstdager på senteret i Manndalen. Dette med fokus på dolgansk kunst og kunsthåndverk, samt samisk samtidskunst.

LES MER: Denne helga er det kunstdager i Manndalen

- Interesserte ungdommer

Solbakk opplyser om at det var aktiviter som traff mange. Både utstillinger, seminarer, servering av tradisjonell russisk mat og kunstsmier hvor publikum kunne lage kunsthåndverk sammen med urfolkskunstnere, både fra Sapmi og fra Taimyr i Russland.

- På seminaret lørdag fikk vi se bredden og mangfoldet innen dolgansk og samisk kunst. Vi så flere kulturelle likheter med oss, både i forhold til levesett, verdier, fortellinger og mye mer.

To kunstutstillinger ble åpnet i helga. Utstillingen Argish av Julia og Eugene Porotov så ut til å treffe spesielt Kåfjordungdommen godt.

- De spurte og grov og var veldig engasjerte, sier hun.

Det dyktige Dolganfolket

Dolganfolket er et av fem urfolk i området Taimyr i Russland. Selv om de regnes som den største urfolksgruppa der, er de få - kun 6000 mennesker. Tradisjonelt har dolganerne levd av fiske, fangst og reindrift.

- Kunstnerne som er utstilt på senteret er nært knyttet til egen kultur og identitet. De har et brennende engasjement for å bevare og utvikle egen kultur, noe som reflekteres i deres kunst. Med disse kunstutstillingene ønsker vi å sette søkelys på urfolkskunst. Hvordan ser omverden og vi selv på urfolkskunst?, undrer Solbakk.

Senter for nordlige folk har samarbeid med Det nasjonale senteret for kultur og kunsthåndverk i Taimyr.

– De er dyktige til å revitalisere kulturen. De samler inn, dokumenterer og revitaliserer fem urfolks kultur. Vi gleder oss til å lære mer av dem. I desember reiser senteret til Taimyr med samiske kunstnere for å delta på deres kulturfestival, som er inspirert av Riddu Riddu og ble første gang arrangert i desember 2011.