Denne høsten er det 70 år siden hendelsene fant sted, og da temaet ble annonsert strømmet bidragene inn til redaksjonen.

- Den her gangen var det ikke noen utfordring å samle inn stoff, sier redaktør Leif-Harry Hansen.

Hele 30-40 bidrag har blitt samlet inn, og de aller fleste har kommet med i boka.

Hansen forteller at årets tekster er rimelig jevnt fordelt mellom kommunene i regionen.

Det er også tekster som stammer fra flere førstehåndskilder.

På den måten gjør det boka til et ganske så unikt oppslagsverk.

Barns opplevelser

Han forteller videre at historien til de enkelte er relativt lik.

Sett i forskjellig perspektiv fra kommune til kommune er det likevel en mangfoldig samling med berettelser som nå er samlet mellom to permer.

- Det er også egne personlige skildringer. Spesielt er det å tenke på at det er opplevelser gjort av barn, fortalt med en voksen stemme, sier han.

Det er en mannsalder siden evakueringen fant sted, men redaktøren er imponert over detaljobservasjonene noen har gjort og fortsatt husker.

- Historisk må hendelsene kunne defineres som den største kollektive tragedien og traumatiske opplevelsen vår region har opplevd, sier han.

Utfordrende å illustrere

Hansen forteller at det ikke var like enkelt å få tak i relevante bilder med tekstene.

- Det har rett og slett med at det på den tiden var kostbart med fotografiapparat. Og de som hadde det fotograferte gjerne bare de store begivenhetene som for eksempel bryllup, sier han.

Bildene du ser i boka stammer i større grad fra private arkiver og gamle ukeblader.

Han trekker fram Nord-Troms Museum nyutgivelse av ”De brente våre hjem” som en god supplering, med sine hundrevis av bilder fra evakueringstiden.

- Også verdt å nevne er at vi har fått en fagperson til å skrive åpningsordet i boka. Dette for å skape et bakteppe for de mer personlige skildringene, sier han.

Årboka for 2014 er allerede ute for salg og du får kjøpt den hos bokhandlere både i Nord-Troms og utvalgte utsalgssteder i Tromsø.

Redaktør Leif-Harry Hansen. Foto: Pressefoto