Førstkommende lørdag vises filmen ”A Seasami Tale - En sjøsamisk fortelling” på Senter for Nordlige folk.

– Vi er veldig spent på mottakelsen, sier regisør Ørjan Bertelsen fra Birtavarre, og er klar over at nå skal deres hjertebarn vises foran et større publikum.

Med på lasset har Bertelsen med seg Kurt Ivar Johnsen, Henrik Solberg og Isabel Taknes fra Manndalen. Slims Production har gjengen bak filmen kalt seg, men ifølge Bertelsen er det foreløpig ikke et etablert produksjonsselskap, men en knippe venner med interesse for film.

Annerledes

Resultatet av filmprosjektet er ifølge Bertelsen en noe annerledes reklamefilm som skal vise de unike mulighetene for kultur og reiseliv i Kåfjord.

– Uten å røpe for mye, så følger filmen en mann inn i en drømmereise, hvor hovedpersonen opplever mangfoldet av kultur og natur i Kåfjord, forteller Bertelsen.

Filmskaperne har jobbet i over et år med prosjektet med filming i mange spektakulære omgivelser, og har da mye materiale som ikke fikk plass inn i de seks minuttene filmen varer. Det gjør at Bertelsen ikke utelukker en oppfølger.

– Vi er også i startgropa for å etablere et produksjonsselskap, men veien videre er litt for tidlig å si noe om, tilføyer han.

Bestillingsverk

Filmprosjektet startet med en ide fra Senter for Nordlige folk om å lage en kort reklamefilm om kulturnæringer i sjøsamiske områder. Prosjektet fikk etter hvert kulturnæringsmidler fra Kulturdepartementet, og etter hvert ble også urfolkfestivalen Riddu Riddu involvert i prosjektet.

– Vi har fått mye støtte og hjelp fra oppdragsgiverne, forteller Bertelsen, og håper at eierne blir fornøyd med resultatet.

Men filmskaperen har allerede fått mange positive tilbakemeldinger fra bransjefolk, og dessuten fått en del gode innspill fra skuespiller Stig Hoff da de to møttes under årets Riddu festival.

– Det var et utrolig lærerikt møte, hvor også skuespillerne i vår film fikk mye skryt, forteller Bertelsen.

Film og foto

Bertelsen jobber til vanlig med fotoprosjekter, men har også hatt en del mindre filmprosjekter tidligere. Nå ser han på mulighetene for å etablere et produksjonsselskap.

Filmen fra Slim Production som vises på Senter for Nordlige folk på lørdag, skal også representere den sjøsamiske kulturen under en filmfestival i Seattle, USA. Det er også en mulighet for visning under neste års filmfestival i Tromsø.