Tons of Rock i Østfold, Smieøyafestivalen i Telemark og Livestock-festivalen i Hedmark får støtte fra festivalordningen for første gang.

Årets tildeling til musikkfestivaler er klar.

Kulturrådet har i høst behandlet 157 søknader til musikkfestivaler, med en samlet søknadssum på ca. 114 millioner kroner.

98 festivaler har fått til sammen 46,5 millioner kroner i støtte fra festivalordningen.

I tillegg har 13 mindre festivaler og arrangører fått støtte fra musikkarrangørordningen.

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival har, i tillegg til 1,6 millioner i festivaltilskudd fra Kulturrådet for 2015, fått et øremerket tilskudd, direkte fra Stortinget, på to millioner kroner.

Det gjør at denne festivalen har det høyeste tilskuddet på festivalordningen i 2015.

- Vi er godt fornøyde med årets tildelingsrunde. Festivalene er, sammen med helårsarrangøren, en av de viktigste aktørene i arbeidet med å spre musikk i alle sjangre over hele landet både for musikere, artister og publikum, sier nestleder i Kulturrådet og leder av Musikkutvalget for arrangørstøtte, Arnfinn Bjerkestrand.

Syv nye festivaler

Syv nye festivaler har blitt prioritert inn på ordningen for 2015.

Blant disse finner vi Livestock-festivalen i Hedmark, Smieøyafestivalen i Telemark og Tons of Rock i Østfold, som får festivalstøtte fra Kulturrådet for første gang.

13 festivaler har fått økning i støtten sammenlignet med 2014.

Bergenfest i Hordaland og Månefestivalen i Østfold har fått 100.000 kroner i økt støtte.

I sistnevnte tilfelle en 100 prosent økning fra tidligere. Økninger på 75 000 kroner er gitt til Blues in Hell i Nord-Trøndelag, Kalottspel i Troms, Maijazz i Rogaland og Pstereo i Sør-Trøndelag.

I tillegg er det gitt syv økninger på 50.000 og én på 30 000 kroner.

Fagutvalget har også gitt støtte til fire festivaler for 2016.

Dette gjelder All Ears i Oslo, Nordland Musikkfestuke, Nordlysfestivalen i Troms og Trænafestivalen i Nordland.

Liten vekst i ordningen

- Det har de siste par årene vært liten vekst i ordningen, noe som har gjort det utfordrende for Arrangørutvalget å møte de behovene festivalene har, og dynamikken i arrangørfeltet. Det øker behovet for å kunne se hele feltet i sammenheng for å bedre få en oversikt over hvilke tiltak som er gir best kunstneriske resultater. Fagutvalget har derfor besluttet å hente midler fra musikkarrangørordningen for å gi støtte til noen mindre festivaler og andre arrangementer som faller utenfor festivalordningen, sier Bjerkestrand.

I alt er det i festivalbehandlingen gitt rundt 900.000 kroner til 13 festivaler og arrangementer i ekstra tilskudd fra støtteordning for musikkarrangører.