I andre etasje på Kvænangshagen Verdde, holder Elisabeth Stormo (43) til.

Den opprinnelige Tromsø-kvinnen har hatt kontor her i fjorten dager. Ulike stoffrester ligger på bordet.

– Det er veldig rotete her, sier hun - noe unnskyldende.

– Men du er jo i en kreativ prosess?

– Ja, jeg er jo det, ler hun.

Sittende på Kartellstolen med radioen på i bakgrunnen tar hun siste søm på den offwhite’ Kvænangskofta.

– Sånn. Der var den ferdig, smiler hun og holder den opp.

Kofte til hverdags

For Stormo var det egentlig et lett valg. Med røtter og familie i Kvænangen flyttet hun fra det pulserende bylivet til landet.

Til våren starter hun på utdanningen Tekstilduodji i Kautokeino.

Stormo forteller at hun vil spesialisere seg på å sy kofter og vesker. Hun tolker det tradisjonelle, og er interessert i å revitalisere klærne.

– Se bare hva jeg har på meg nå. Det er til hverdags. Jeg er også veldig glad i å bruke dongerikofte, det tror jeg unge folk vil like, sier hun selvsikkert.

– Markedet er der

Stormo tror veldig på et marked for samiske produkter i Kvænangen og ønsker å drifte egen bedrift når hun er ferdig utdannet.

– Den nærmeste som syr Kvænangskofter bor i Ramfjord, og det er langt for folk å kjøre dit, poengterer hun.

Men hun ser også for seg å satse større og sier hun allerede har fått forespørsler.

– I Finnmark har jeg en mulig samarbeidspartner som ønsker å selge mine klær. Men innen jeg er ferdig utdannet kan jeg ha fått en annen profil på hvordan jeg ønsker å framstå, så ingenting er satt, sier hun.

Fordeler og ulemper

Stormo ser fordeler med små forhold, sånn som det er i Kvænangen.

– Alle kjenner hverandre bedre og står nærmere hverandre. Jeg opplever det sånn at det er lettere å få ting gjort. Fra jeg kom inn døra var det dessuten storplanlegging, ler hun.

Hun ønsker å rose den nyoppstarta næringshagen.

–  Den gjør det mulig for meg å være her i Kvænangen. Jeg prøvde en stund å sitte hjemme å sy, men man kan ikke gjøre det i lengden.

Syersken ser dessverre også noe som mangler i kommunen.

–Sammenliknet med for eksempel Kåfjord, så har vi en dårlig infrastruktur for husflid. Så det synes jeg kommunen bør gripe tak i, avslutter hun.

Elisabeth Stormo (43) flyttet fra Tromsø til Kjækan sist høst. Hun gikk fra å jobbe som administrativ leder ved Tromsø Museum, til å ville sy kofter i Kvænangen. Kontrasten er stor, men kvinnen trives. – Folk stiller opp og jeg opplever at det er lettere å få ting gjort i et lite miljø, smiler hun. Kvænangskofta hun holder opp har hun selv laget. Foto: Isabell Haug
– Jeg synes kofta er veldig fin. Offwhite er min favoritt! Her har jeg lagt med innslag av gult for å gjøre kofta varmere, forklarer hun.