Politikerene i Kåfjord kommune skal i juni vedta en ny strategisk oppvekstplan, og i den forbindelse har skoleledelsen bestemt at elvene selv skal være med å avgjøre innholdet, det gjennom en egen Kåfjordsekk.

– Sekken skal fylles med det våre elever skal lære om natur, kultur og næring i Kåfjord, forklarer oppvekstleder Anita Lervoll.

Og for å velge ut hvordan Kåfjordsekken skal se ut, har skoleledelsen valgt å gjennomføre et valg på nøyaktig samme måte som et kommune- eller Stortingsvalg.

– På den måten lærer elvene også om medvirkning og demokratiske prosesser, forklarer Lervoll

Valgets kvaler

Framtid i Nord møtte på mellomtrinnselvene Sara og Miriam fra Manndalen som de første inne i stemmelokalet. De har fått utdelt sin stemmeseddel, og skal nå velge ut en av de ti kandidatene til Kåfjordsekk som elever fra Olderdalen, Trollvik og Manndalen selv har designet tidligere i høst.

– Det var mange flotte sekker, men vi har sett en som utmerket seg, sier de to til avisa.

Utover hele fredagen fylles stemmelokalet med Kåfjordelever som skal avgi sin stemme, og ifølge oppvekstlederen vil valgresultatet foreligge førstkommende mandag.

– Både elever, ungdomsrådet og juryen under helgens UKM skal si sitt før vi har et endelig resultat, forklarer Lervoll.

Nyvalg til sommeren

Sara, Miriam og resten av elevene i Kåfjordskolen har nå fått vært med å avgjøre innhold og utforming av fremtidig oppvekstplan. Foruten om valget av selve sekken, har elvene fått innblikk i det som finnes av lokal næringsliv, sanger fra Kåfjord, språk og kunstnere fra kommunen.

En ny prosess med valg og utstilling for alle Kåfjordelver skal gjennomføres i juni rett før planen skal opp til politisk behandling, da med fokus på innholdet i sekken.

Kulturskolen presenterer noen av sangene som skal i sangboka som igjen skal legges opp i Kåfjordsekken. Foto: Jan Arild Hansen