Svaret ønsker idrettsstudent ved Universitetet i Tromsø, Joakim Flatvoll, å finne gjennom arbeidet med sin bacheloroppgave.

Oppgaven leverer han inn i mai, og i arbeidsprosessen har han intervjuet flere unge og aktive utøvere innenfor en rekke idretter - alle med suksess innenfor sine respektive idrettsgrener.

- Nordreisa er jo ikke store kommunen, men vi klarer likevel å produsere mange bra utøvere i forskjellige idretter enten det er fotball, handball, langrenn, skiskyting, kickboxing, scootercross eller poker. At det er så mange forskjellige idretter gjør det interessant, sier han.

Flatvoll registrerte også at det ikke var gjort noe forskning på selve utøverne tidligere, og grunnen til at de blir så god som de faktisk blir.

Allsidighet

Idrettstudenten mener det er fire faktorer som hovedsaklig spiller inn på resultatene. Det første fellestrekket han så hos sine intervjuobjekter var allsidigheten i treningen.

- De trener to til syv idretter i tillegg til sin hovedidrett, og forteller at allsidighet har vært til stor hjelp. Du bygger motor, du bygger pust, men du sanker også nye egenskaper og ferdigheter, sier Flatvoll og forteller at tidligere forskning gjort på området støtter opp om dette.

En annen fellesnevner er god foreldrestøtte, og alle trakk frem sine foresatte i intervjuene.

- Foreldrene har støttet de opp siden de var liten, vært med å vaske klærne deres, kjørt dem til trening, sørget for å holde sykkelen i stand så de selv kommer seg dit, og tar de med ut å trener enten det er snakk om fotball, ski eller andre ting, sier han.

Bygda har betydning

Som et tredje element trekker utøverne fram beliggenhet som viktig.

- De fleste har hatt en fotballbane rett utenfor huset, en lysløype de kunne ha gått på ski i og interessen for å ta det i bruk og sin idrett, sier Flatvoll.

Noen nevner også det å vokse opp på bygda som en påvirkningskraft.

- Det er ikke store plassen. Hvis du skiller deg litt ut, blir god i idrett og vinner et mesterskap - så havner det gjerne i avisa, folk prater om det og alle vet hvem du er. For mange har dette hatt en spesiell betydning, sier han.

Oppfordring

Flatvoll ønsker også å komme med en oppfordring til foreldre, trenere og lærere i Nordreisa.

- Vi må fortsette å støtte opp, og gjøre vårt for å legge til rette for at ungene i kommunen får drive på med idrett og holde seg i fysisk aktivitet. Samtidig må man være forsiktig med å ikke skyve de inn i idretten å få dem til å gjøre noe de ikke vil selv. Begynner man å spesialisere seg for tidlig i idrett, trener veldig likt, fokuset skifter over på å konkurrere og vinne, så går man fort lei, sier han.