Tapani er en eldre mann som ønsker å fortelle og opplyse om den kvenske kulturen. Ute i skogen møter han to ungdommer som er mer opptatt av å plage Tapani fremfor å høre på hva han har å si.

De bråker, forstyrrer Tapani  og forsøpler i naturen.

Da kommer haltiene fram. Haltiene passer på naturen.

Å være på god fot med naturen er det samme som å være på god for med haltiene, men om man ikke passer seg sier haltiene i fra.

Åpenbaring

Haltiene gir ungdommene en lærepenge. De tar telefonene og plager ungdommene, som ikke forstår hva det er som foregår.

- Så plutselig ser de haltiene, forteller Yngvild Berg Keilen. Hun spiller en av ungdommene, Nilas, i stykket.

- De får seg en liten åpenbaring, og får lyst til å lære det kvenske språket og om kulturen, sier Vanja Johansen som spiller Vanja.

Berg Keilen og Johansen har drama som programfag på Nord-Troms videregående skole. Sammen med Nordreisa kulturskole arrangerte de lørdag den åpene forestilling, Loistava, på Halti kulturscene. I tillegg hadde de fått Erling Fredriksson fra Sverige til å sy sammen produksjonen.

Stående applaus

Forestillingen ble rundet av med stående applaus fra publikum.

- Det var veldig skummelt, men også utrolig gøy å opptre på en så stor scene foran et voksent publikum, sier Berg Keilen.

- Vi holdt samme forestilling tidligere i uka for skolene, men dette var noe helt annet, sier Johansen.

Fra venstre: Eirik Bøyum, Frederik Kristiansen, Henrik Johansen, Ida Aronsen (bak), Yngvild Berg Keilen og Vanja Johansen. Foto: Johanne Pettersen Elvestad