Maks-Donald Karlsen fra Arnøy, er veldig fornøyd med det helt nye sanserommet på Bo – og kultursenteret på Storslett. Før han ble pensjonert, jobbet Karlsen som fisker.

- Det er veldig fint å kunne ha slike gamle ting å se på. Jeg gjenkjenner jo mye av det fra gamle dager. Jeg hadde blant annet et par treski som er like som de som henger på veggen, men jeg kvittet meg med dem da jeg ble forbigått av noen på glassfiberski, forteller Karlsen.

- Mange gode minner

Og det er nettopp dette som er tanken bak rommet, forteller virksomhetsleder Anja Båtnes.

- Vi opplever jo at det strømmer på med mange gode minner hos beboerne når de besøker rommet og at de vil fortelle historiene sine. Vi har fått så gode tilbakemeldinger og beboerne er så fornøyde, sier Båtnes.

Senteret har i flere år hatt ei lita utstilling med leker, arbeidsredskaper og fotografiapparater fra Nord-Troms Museum. Dette var den spede starten på det som nå er et helt rom fylt med antikviteter som treski, en melkeseparator, eldre nummer av bladet Kvinner og klær, et børtre, en rokk og flere ulike fiskeredskaper. De har nettopp blitt ferdige med det sanserommet, og ideen kom fra en vennlig hjelper.

- Vi har fått låne de fleste antikvitetene på ubestemt tid fra Bente Steffensen Wigdel. Det er vi så takknemlige for, forteller Båtnes.

Engasjert flere

De ansatte på Bo – og kultur har engasjert seg for å gjøre rommet ekstra trivelig.

- En av de ansatte hentet en vevd matte hjemmefra til å ha på gulvet. Så har vi fått låne en rokk og flere andre gjenstander. Dette har virkelig engasjert flere, sier Båtnes.

- En ting som hadde vært fint å hatt her er en sinkbalje. Allerede henger det et vaskebrett på veggen her, sier Båtnes.

Så noen har en gammel sinkbalje å avse til Bo – og kultur, blir de veldig glade.

- Vi håper kanskje at personer vil komme hit å fortelle historier til beboerne. Om noen ønsker det, så må de gjerne ta kontakt over sommeren, oppfordrer Båtnes.

Ville glede noen

Wigdel arbeidet med å rydde huset sitt, da hun lurte på hva hun skulle gjøre med antikvitetene som hennes mann hadde samlet over flere år. Gjenstander fra både Gildeskål kommune i Nordland, og flere steder i Troms.

- Jeg hadde sett noe liknende på TV og fikk ideen derfra. Så jeg tok kontakt med de ansatte på Bo – og kultur, forteller hun.

Wigdel ønsket at antikvitene skulle glede noen.

- Jeg ønsket at tingene skulle komme opp og fram. Målet var at noen kunne ha gode opplevelser og glede av det. Tingene skulle i alle fall stues ikke bort, og kaste det kunne jeg jo ikke, sier Wigdel.

Hun har selv ikke sett det ferdige sanserommet ennå.

- Når min svigermor kommer nordover så skal vi dra innom å se, sier Wigdel.

Anja Båtnes håper at sanserommet kan gjøre at flere husker gode minner og vil fortelle om dem. Foto: Rakel Lund Heggelund
Tone Nilsen, ansatt på Bo- og Kultur, har lånt den over 100 år gamle rokken som tilhørte hennes bestemor. Foto: Rakel Lund Heggelund
Nå ønsker Bo- og kultur seg en sinkbalje som kan stå utstilt sammen med vaskebrettet. Foto: Rakel Lund Heggelund
Bente Steffensen Wigdel ønsket at flere kunne få glede av antikvitetene hennes mann har samlet på i en årrekke. Foto: Privat