I fjor under Riddu Riddu ble de samiske veiviserne offentliggjort. Da var Yvonne-Marie Miniggio fra Kvænangen en av fire som ble introdusert som veiviser for første gang.

Veiviserne er ungdom som skal formidle kunnskap om sin hverdag og samiske forhold direkte til andre ungdommer. De besøker skoler, organisasjoner og foreninger over hele landet for å fortelle om samisk kultur og samfunn. Målet er at besøkene skal bidra til å fjerne fordommer og vrangforestillinger om det samiske.

Nå er årets samiske veiviserne klare.

16 samiske ungdommer søkte i år om å få bli veiviser, av disse har fire blitt valgt ut. De ble offenltiggjørt under Márkomeannu festivalen i Skånland sist helg.

Vemodig

Etter et år som samiske veivisere skal Anne Berit Pulk, Jon-Christer Mudenia, Sárá Márjá Utsi og Yvonne-Marie Miniggio gi stafettpinnen videre.

- Det er litt vemodig, det er det. Det er noe man har jobbet lenge med. Det har liksom blitt en del av deg og plutselig skal noen andre ta over, sier Miniggio.

Hun synes det blir merkelig at det de har jobbet med i et år aldri vil bli brukt igjen. Årets samiske veivisere starter med sitt eget opplegg.

- Jeg unner de nye samiske veiviserne dette. De erfaringene de kommer til å få og alt de kommer til å lære, sier hun.

Vil reise mer

I et år har hun og de andre veiviserne reist rundt og informert om det samiske. Deler av det kommer Miniggio til å savne veldig, mens andre deler gleder hun seg til å være ferdig med.

- Jeg kommer ikke til å savne å bo i en koffert og det å aldri pakke helt ut. Samtidig vil jeg savne all reisingen. Man skulle tro at etter å ha reist og sett så mye vil man ta det litt med ro, men jeg har bare lyst til å se enda mer, smiler Miniggio.

Bruke erfaringene

Miniggio håper å kunne bruke erfaringene fra veiviser året senere i livet.

- Jeg får nok bruk for dem senere i arbeidslivet. Blant annet har vi har måtte omgås mange forskjellige folk og vi har tilpasset oss. Erfaringene vil jeg og få bruk for under utvekslingsoppholdet mitt, sier hun.

I september reiser Miniggio til Guatemala for å bo hos en vertsfamilie og jobbe.

Miniggio ser fram til å fortsette reisingen.

- Nå er kofferten tom og klar for nye eventyr, sier Miniggio.

De fire samiske veiviserne erstattes på festivalen Márkomeannu. Yvonne-Marie Miniggio (t.v) er fra Kvænangen. Foto: Pressefoto.