Det er hesteentusiast og eier, Birgit Nielsen som står bak prosjektet. Sammen med fotograf Wenche Offerdal har de holdt på med utstillingen i omkring to år.

Utstillingen har gått på rundgang i Finnmark og Troms, og det er først nå den er kommet til Nord-Troms og Bios Café på Storslett.

- Her har de et flott utstillingslokale med mange mennesker innom, smiler damene da Framtid i Nord møter dem fredag.

Sterk, ekte og mangfoldig

Utstillingen er nå på ni bilder. Et siste bilde gjenstår før den er komplett. Nielsen forteller at bakgrunnen for prosjektet er at de ønsker å omdømmebygge hesten.

- Mange er nok ikke klar over hestens tilhørighet her hos oss. De tenker ikke over at den har en verdi i Nord-Troms. Vi ønsker å vise fram hesten med tilhørighet til landsdelen og naturen, både i nåtiden og i tradisjonene, forteller de.

Tre stikkord har damene utarbeidet som skal gjenspeile seg i bildene.

- Det er sterk, ekte og mangfoldig. For det er nettopp dette hesten er, smiler de.

Godt samarbeid

Nielsen og Offerdal har samarbeidet tett for å få til prosjektet. Med støtte fra Innovasjon Norge, Nord-Norsk Hestesenter og fylkesmannen i både Nordland og Troms har de produsert både film, brosjyrer og bilder.

- Det har vært en omfattende prosess. Vi har måttet kjøre hester hit og dit, variert bildene etter årstid, farge og så videre. Det har vært mange fine turer, og fantastisk gøy, sier Offerdal.

Det hun husker best er turen de hadde i november i fjor, da de tok bilder av Lyngshesten med Lyngsalpene i bakgrunnen.

- Da følte jeg virkelig at her er det noe spesielt. Her hører rasen hjemme, smiler Offerdal.

Utstillingen om den vakre hesten, også kalt Nordlandshest - skal henge på Bios' vegger i omkring en måned. Deretter skal bildene til Nordland og Sandnessjøen.