Jegerne fra Nord-Troms ble invitert til et praktisk jaktkurs ledet av Ottar Remmen fra Tura, og målet er å lære hvordan bedrive lokkejakt på rødrev.

Rødreven er ifølge kursholderen en vesentlig årsak til tap av beitedyr, spesielt lam og sau. Rev er også en press på bestanden av småvilt som er attraktiv i jaktsammenheng.

- Dessuten fortrenger den fjellreven i høyfjellet, en art som er gått kraftig tilbake i Troms, fortsetter Remmen.

I flere kommuner har sykdommer som skabb blitt utbredt i revebestanden, en sykdom som ifølge Remmen lett kan smitte over på hunder.

- Derfor er det viktig å ha en balansert bestand av rødrev, tilføyer han.

Revejakt i Troms

Jaktkurset i Manndalen er det første av flere lignende kurs som inngår i prosjektet Revejakta i Troms. I tillegg til å minske bestanden av rødrev, er målsetningen å spre kunnskap og skape entusiasme for jakt generelt.

- Vi vil også legge til rette for at revejakta skal bli attraktiv i de kommuner hvor Statskog er grunneier, samt i Tromsø kommune, opplyser Remmen.

Prosjektet rettes spesielt mot ungdom og nye jegere, og utover året vil det også bli gjennomført flere jaktkurs, samt andre relevant opplæring. Aktivitetene skal ifølge Remmen være gratis for deltakerne.

Vanskelige forhold

I Manndalen er det meldt om svært mye rev, og en av årsakene til at det første kurset ble gjennomført i bygda.

- Men mye nysnø gjorde jakta vanskelig, forklarer kurslederen.

Kursdeltakerne ble delt opp i to jaktlag fordelt rundt om i skogen, hvorav det ene laget også fikk prøve drivjakt med elghund.

- Men det ideelle ved lokkejakt er to jegere da sjansen for å bli oppdaget blir mindre, påpeker Remmen.

Å drive med lokkejakt innebærer at jegerne bruker ulike fløyter for å imitere småvilt slik som mus, ryper og hare. Og denne type jakt er ikke vanlig i regionen hvor den tradisjonelle åtselsjakta står sentral.

Rekruttere nye jegere

Ifølge Remmen handler jakt på rev mye om å sitte stille, vente og gripe sjansen når den byr seg.

- Mange turer blir bare en tur i naturen, uten å få muligheten å skyte rev, sier han.

Remmen håper å kunne rekruttere mange nye jegere, og mener at revejakta er alt for viktig til at den skal gå i glemmeboka.

Kurset ble gjennomført i samarbeid med Manndalen Jeger og Fiskeforening, og Geir Arne Evanger i foreninga forteller at også de vil legge opp til flere jaktprøver og jegerkurs utover året.

- I tillegg skal vi ha egne fiskedag for jenter, skytekurs for unge og egne jaktturer for damer, opplyser Evanger.

REVEJAKT: I helga ble det første kurset i lokkejakt på rev avholdt i Manndalen med kurselder Otto Remmen (th). Nestleder for MJFF Geir Arne Evanger er verter for kursdeltakerne. Foto: Jan Arild Hansen