Denne uka reiser Riddu Riđđu og Senter for Nordlige folk for fjerde år på rad til Russland for å arrangere konsert med artister fra Sápmi og Russland.

Det norsk-russiske bestillingsverket fra fjorårets Riddu, Nordic Namgar, skal nå presenteres i Russland. I tillegg blir det konserter med urfolksartister fra Russland og Sápmi.

Synliggjøres på andre steder

Festivalsjef Kirsti Lervoll sier det er en viktig målsetning for at bestillingsverkene skal synliggjøres på andre scener enn festivalens.

- Bestillingsverket Nordic Namgar ble svært godt mottatt på fjorårets festival, og det har vært et mål i seg selv å ta bestillingsverket til flere scener, og naturligvis til Russland, sier Lervoll i en pressemelding.

Komponist for verket er Ole Jørn Myklebust og tekstforfatter Namgar Lkhasaranova, og med seg på scenen har de fem musikere, blant annet Niillas Holmberg.

Press mot urfolk og brobygging

- Urfolk er under et spesielt press i Russland nå, og derfor er det spesielt viktig at vi arrangerer konsert for å sette søkelys på nettopp urfolk, sier daglig leder ved Senter for nordlige folk, Mona Solbakk.

Senteret har sammen med Riddu Riđđu og og den russiske paraplyorganisasjonen for urfolk RAIPON etablert et felles kontor i Moskva i 2011. Kulturformidlingskontor Northern World skal fremme kunnskap og forståelse for urfolkskultur i Russland.

- Gjennom kultur erfarer vi ofte at der er enklere å nå frem og skape gjensidig forståelse, sier Solbakk.