Landsrådet er kritisk til at Heimevernet, som den billigste delen av Forsvaret (tre prosent av forsvarsbudsjettet) og med nesten 70 prosent av Forsvarets styrker, skal nedbygges med 12.000 soldater, ett HV-distrikt og hele Sjøheimevernet.

Landsrådet er bekymret for at dette vil føre til svekket samfunnsberedskap på flere områder – og i hele landet.

Forsvarssjefens fagmilitære råd medfører at:

  • Heimevernet ikke lenger vil være landsdekkende med lokal forankring, lokal trening og oppsetting.

  • Heimevernet i Sør-Norge vil bli nesten halvert, og vil sentreres til de større byene.

  • Heimevernets raske reaksjonsevne ved militær innsats, til støtte for politiet ved skarpe hendelser eller støtte til det sivile samfunnet ved naturkatastrofer og store ulykker blir redusert.

  • Heimevernets evne til innsats i kystsonen forsvinner, sikringen av vitale objekter med sjøfront reduseres betydelig og Heimevernets støtte på sjøen til sivilsamfunnet i kystsonen forsvinner.

  • Den lokale heimevernsledelsen i Møre og Romsdal legges ned, de nærmeste HV-sjefene er i henholdsvis Bergen og Værnes

  • Det er ikke godt nok dokumentert at flyttingen av Heimevernets skole og kompetansesenter til Værnes gir synergier og besparelser.

Knekkpunktet for et lokalt forankret landsdekkende heimevern går omtrent på dagens størrelse, 45.000 soldater med dagens HV-områder, innsatsstyrker, Sjøheimevernet og Luftheimevernet.

Sjøheimevernets 17 SHV-områder og fire SHV-innsatstyrker legges ned, 12.000 HV-soldater og ca. 70 HV-områder legges ned mens to innsatsstyrker opprettes for innsats i Finnmark.

Heimevernsavdelingene vil gå fra distrikstorganisering til regionorganisering med en større samling av heimevernsavdelingene.

Landsrådet vil fraråde regjeringen og stortinget fra å gjennomføre Forsvarssjefens råd om å bygge ned Heimevernet.

Landsrådet for Heimevernet mener at samfunnssituasjonen tilsier at Heimevernet heller bør styrkes enn reduseres, for å ta ut hele det potensialet som ligger i organisasjonen. Ikke minst når det gjelder bidrag til sivil samfunnsberedskap.

En andel på fire prosent av nåværende forsvarsbudsjett ville gjøre Heimevernet til den kraftfulle beredskapsorganisasjonen den er ment å være i både i militær og sivil sammenheng.