Jeg registrerer at stortingsrepresentanten Øyvind Korsberg (Frp) uttaler til Framtid i nord at den nye energiloven lages for å gi forbrukerne rimeligere nettleie, og at de vil tjene på deres klare anbefaling om at de små kraftselskapene må slåes sammen. Dette mener jeg er klart feil.

Dette er en lovendring som i første omgang gir administrative konsekvenser i at selskapene må deles opp i et nettselskap, og et produksjonsselskap. Deling vil gi betydelige økte kostnader som da blir belastet kundene gjennom nettleie og strømprisen. Altså motsatt effekt av det regjeringen ønsker.

FiN-LEDER: Større er ikke best

Så sier Korsberg at de små selskapene må fusjonere slik at administrasjonskostnadene blir lavere. Dette er heller ikke rett, da kostnadene for å drifte nettet vil være de samme som før en eventuell lovendring fordi antall km kraftnett er de samme. Det som derimot er tilfelle er at det vil bli flere å dele på nettleia i det som tidligere var små selskapene, og de kan få rimeligere nettleie. Samtidig som det blir dyrere for de som i dag er tilknyttet et stort nettselskap, fordi de må betale for mange flere km strømnett. Og der stopper regjeringens tankerekke.

Muskler?

Så vil kanskje noen hevde at de nye nettselskapene får mer økonomiske muskler til å vedlikeholde nettene, men de får også betydelige større utfordringer. Spør befolkningen i ytterkantene til dagens store nettselskaper om hvordan de opplever nettstandarden og rettetid ved feil?Det er ikke uten grunn at det i stortingshøringen kom frem tall fra 2014 der de 12 selskapene med korteste utkoblingstid hadde 8000 kunder eller færre. De mindre selskapene kjenner godt til lokale forhold, og føler et helt annet ansvarsforhold overfor sine kunder enn større selskapene gjør.

Sentraliseringsforslag

Hva skjer så med det som er igjen av de små kraftselskapene hvis nettselskapene blir skilt ut. Jo disse blir mindre robuste selskaper. Deres sjanse for å overleve er kanskje å fusjonere, og viktige kompetansearbeidsplasser står i fare for å forsvinne fra distriktene. Kraftselskapene er tunge, viktige aktører i distriktene og bidrar i stor grad til utvikling av lokalmiljøene de er en del av.

Forslaget til ny energilov er et rent sentraliseringsforslag fra regjeringen og som de ikke er i nærheten av å se konsekvensene av. Her må stortinget ta grep.