Tilstrekkelig antall barnehageplasser har vært en vesentlig faktor til at vi har hatt en forholdsvis høy sysselsetting. Samfunnet har sett at flere kommer seg ut i yrkeslivet ved utbygging av barnehageplasser, dette har vært en samfunnsøkonomisk gevinst med flere yrkesaktive.

Barnehagene gir barna mulighet til å leke med jevnaldrende i pedagogisk tilrettelagte miljøer, samtidig som barna utvikles i sosiale relasjoner. For samiske barn kommer dessuten språkdimensjonen inn i bildet, ved at barnas språk utvikles i lek og sosiale sammenhenger.

Neglisjering

De samiske samfunn er ofte spredt og barnehager spiller en viktig rolle i sosialiseringen av barna. Det har i etterkrigstiden vært en bred politisk enighet om å satse på barnehager, også samiske barn har hatt stor nytte av denne prioriteringen.

Det som forundrer meg er regjeringens neglisjering av satsing på utbygging av samiske barnehageplasser. Stortingsrepresentant Helga Pedersen stilte nylig i Stortinget et spørsmål til kunnskapsministeren om regjeringens barnehagepolitikk.

Skuffende

Sett fra et samisk perspektiv er svaret fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, skuffende. Den blåblå regjeringen har ingen store planer om å satse på samisk barnehageutbygging. Dette er å skru tiden  tilbake og frata samiske barn mulighet til å utvikle seg i tilrettelagte pedagogiske miljøer. Fellesskapet trenger også samiske barnehageplasser. Ansvaret skyves over på kommunene, regjeringen toer sine hender og gjør ingenting i så henseende.

Dette til tross for at samiske foreldre over det ganske land, etterspør samiske barnehageplasser. I den senere tid har denne etterspørselen blitt stadig større, særlig i bymessige strøk. Samiske  foreldre vil i sitt valg av bosted  søke seg til områder der det fins barnehager og skoler med samiskundervisning.

Sitt ytterste

Skal vi ha noen mulighet til å bevare og utvikle samisk identitet, språk og kultur er forutsetningen at det stimuleres til økt barnehageutbygging, også beregnet til samiske barn. Grunnlaget for blant annet aktiv samisk språkbruk legges i hjemmene og i barnehagen, her dannes en forståelse for egen identitet som igjen vil gi flere fremtidige samiske språkbrukere.

Kommunene gjør sitt ytterste for å etterkomme forespørslene fra foreldre/foresatte. Men en passiv holdning fra regjeringens side gjør sitt til at det  finnes lite investerings- og driftsmidler til barnehagene. En stimulans fra regjeringen,  for eksempel gjennom økonomiske virkemidler ville gitt flere barnehageplasser, dette til beste for barnas oppvekstmiljø i sitt nærområde.

Trygt og godt

Jeg henstiller til den blåblå regjeringen om å foreta et skikkelig samisk barnehageløft med bygging av nye barnehageplasser. Kommunene må tildeles økte økonomiske rammer, slik at blant annet samisk barnehageutbygging kan forseres. Dette vil sammen med en god grunnskole  være et viktig pedagogisk virkemiddel for å gi de samiske barna trygge og gode oppvekstmiljøer, som fellesskapet vil ha nytte av i framtiden.