Siv Jensen har flere ganger besøkt republikanerne og Thea-Partybevegelsen, og de har besøkt henne. I den amerikanske valgkampen har frontfigurene for disse særlig utmerket seg med sin noe slepphendte tilnærming til virkeligheten, for å kalle det det.

Bare i dagens spørretime bet jeg meg merke i to gode eksempler på dette er en linje som kan se ut til å ha inspirert Siv Jensen. I svar til Marianne Marthinsen slår hun fast at hun ikke tapper oljefondet, tvert i mot, hun fortsetter å fylle på og viser til at fondet vokser. Dette til tross for at alle vil kunne lese i historiebøkene at Jensen var den første finansministeren til faktisk å ta penger ut av fondet.

Les også: Ap lover skattekutt til bedriftene

Frem til nå har vi nemlig bare satt penger inn. De oljepengene vi har brukt er det vi har trukket fra inntektene våre fra oljesektoren, før vi satte resten inn. Her har reglen vært at dette skulle tilsvare ca. 4% av avkastningen fra fondet, men vi har altså ikke brukt av selve fondet. Det gjør Siv Jensen nå. Hun tar ut 6.4mrd. Siv lyver ikke direkte når hun sier at fondet vokser, for vi får jo avkastning investeringene der, men hun fremstiller det bevist feil.

Ikke riktig forklaring til det norske folk

La oss si at du har en bankkonto hvor jeg får 4 % renter på innskuddet. Du tar ut litt av pengene for å bruke på noe du liker, skattekutt til de rikeste i Siv Jensens tilfelle. Du fortsetter å få renter på pengene som er igjen på kontoen, men sier du virkelig når noen spør at du ikke har tatt penger ut? Det er den forklaringen Siv Jensen prøver å gi det norske folk om våre felles sparepenger. Den er ikke riktig, og det tjener ikke finansministeren til ære at hun svarer nasjonalforsamlingen på den måte.

Les også: Ap vil tvinge norske selskap til å rapportere fra skatteparadiser

Det andre eksempelet var når hun sa at regjeringen hadde en tiltakspakke med 4mrd rettet mot ledighet på Sør og Vestlandet. Stavanger Aftenblad har på bakgrunn av tall fra regjeringen avdekket at det kun er mellom 2,3mrd og 2,8mrd som kan sies å være rettet mot dette geografiske området. Allikevel justerer ikke Jensen seg i forhold til tallene fra eget departement, og på direkte spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg gjentar hun den feilaktige påstanden.

Skjev fordeling av skattekutt

Regjeringen har nå gitt nærmere 20mrd i skattekutt, og fordelingen av skattekuttene har hele veien vært skjev. I fjor foreslo regjeringen at så mye som halvparten av skattekuttene skulle gå til de 5 % rikeste i Norge. Dette er usosialt, og dette er i stor grad finansiert av Dette er i stor grad finansiert av at fellesskapet tar regningen via oljefondet. Det er ikke noe vi støtter i Arbeiderpartiet. Siv Jensen burde fortalt det Norske folk at det er det hun gjør. I stedet forstiller hun virkeligheten for å slippe å ta ansvaret for det hun faktisk gjør.

Debattene fra USA viser oss hvor diskusjonen kan ende. Det nekter presidentkandidatene for hendelser selv når de blir konfrontert med de på film. Jeg håper snart Siv Jensen snart legger bak seg inspirasjonen fra USA og tar ansvar for en mer redelig debatt om tingenes tilstand i Norge.

Les også: Fortsatt klart flertall for monarki på Stortinget