Langtidsplanen for forsvaret gjør Norge til en framskutt NATO-base, mer utsatt for angrep og krigshandlinger enn noen gang i etterkrigstiden, slik det sikkerhetspolitiske landskapet som nå tegnes i nordområdene og Øst Europa utvikler seg.

Bakteppet er NATOs opprustning i Øst Europa, og at Norge er «NATO i nord» som forsvarsminister Eriksen Søreide slår fast. Hun signaliserer åpent at forsvaret av Norge vil være avhengig av at NATO styrer de militære operasjonene dersom landet utsettes for aggresjon.

Landstyrkene får mindre plass

Ser vi på disponeringen av ressursene og dimensjoneringa av de militære styrkene viser dette at det er USAs behov via NATO som er den bestemmende faktoren. Det er nå ikke nok med at Norge skal være den flinkeste til å stille opp i utenlandsoppdrag som USA peker ut. Evnen til å operere sjølstendig for å forsvare vår suverenitet undergraves totalt, ved at landstyrkene også får mindre og mindre plass. Nærheten til sivilsamfunnet underordnes behovet for å bidra til kampkraft i en felles NATO-krig fra og på norsk territorium. Andøya-basen avvikles for at luftforsvaret i nord skal tilpasses F-35-strategien med utgangspunkt i Ørland og Evenes.

Propaganda fra NATO-partiene Høyre og AP

Propagandaen fra NATO-partiene Høyre og AP er at Norge må tilpasse seg USAs/NATOs krav dersom vi skal vente hjelp i en krigssituasjon. Men det er nettopp det at USA blander seg inn i norsk sikkerhetspolitikk som utsetter Norge for en større fare, med risiko for å gjøre landet til en slagmark i en konflikt mellom USA og Russland.

Les også: Stoltenberg: - Nato blir enda viktigere

USA presser på for å kunne stasjonere styrker permanent i Norge, i kjølvannet av at de utplasserer større og større forhåndslagre av militært materiell her. Slik blir Norge et oppmarsjområde for amerikanske styrker, og et naturlig mål for russiske strateger. Norge er best tjent med at NATO holder seg unna og burde sjøl ta initiativet til snarest mulig å komme seg ut av denne USA-dominerte militæralliansen.

Svinebinding til USAs militærstrategi

Investeringen i angrepsflyet F-35 på snart 300 milliarder kroner viser svinebindingen til USAs militærstrategi. Med fornuftig bruk av disse midlene kunne alle de 165 ekstra milliarder kroner til militæret strykes og investeringer som ville sikre Norges nasjonale forsvarsevne sikres, og enda ville det være penger til overs.

Et forsvar av norsk suverenitet trenger ikke kampfly, verken av typen F-35 eller Jas Gripen. Oppgradering av overvåkningsflyene Orion til P-8 Poseidon, og det å gi hær og marine  et effektivt kampluftvern ville være viktig i tilfelle vi skulle bli utsatt for luftangrep. Men det viktigste ville være at vi bidrar til å minske den voksende krigsfaren i våre nærområder.

I stedet er vi med på å øke spenningene mellom Norge og Russland, med den nye forsvarsplanen  og vår aktive deltakelse i jevnlige militærøvelser i grenselandene opp mot Russland.