Regjeringen har nylig åpnet for at oppdrettere kan produsere mer laks. Dette skal skje ved at de kan la fisken stå litt lenger i sjøen og vokse seg litt fetere før de slakter den på høsten og frem mot jul. Til gjengjeld skal det være mindre fisk i oppdrettsmerdene andre tider av året, og aller minst skal det være om våren når villfisken vandrer ut av elvene.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det blir flere fisk i sjøen, men at hver enkelt fisk vil veie mer.

- Klage og kritikk må basere seg på fakta

Norske Lakseelver, Norges Jeger- og Fiskerforbund og Naturvernforbundet har klaget regjeringens vekst-ambisjoner inn til Sivilombudsmannen.

Nå må Sivilombudsmannen først ta stilling til om det er grunnlag for å gå videre med klagen eller ikke, og vi vil selvsagt gjøre det vi kan for å bistå med å opplyse saken.

Vi må tydeligvis også bistå med å opplyse klagerne. I en pressemelding fra de tre organisasjonene slår de fast at dette vil gi flere laks, og flere verter for lakselus i merdene. Det er feil!

De tre klagerne må gjerne være kritiske til regjeringens politikk, men jeg forventer at de holder seg til fakta. Det blir ikke flere verter, og flere fisk nå. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå det, men man trenger å lese hele forslaget fra regjeringen.

Jeg vil også trekke frem at nivået i av lakselus i oppdrettsnæringen var lavt første halvår i år og stadig færre anlegg overskrider lusegrensen. Vi begynner å se fruktene av den brede innsatsen for å redusere konsekvensene av luseproblematikken.

Større fisk på vinteren, mindre fisk på våren

Havbruksfeltet kan være komplisert, så la meg forklare det så enkelt som jeg kan:

For at oppdretterne skal få lov til å ha flere kilo fisk i sjøen på høsten må de ha færre kilo fisk om våren. Det betyr at mengde laks i merdene vil være på sitt høyeste når sjøørretten står i elva for å gyte, og på sitt laveste når villfisken vandrer ut av elvene.

Hvorfor er dette bra? Lakselus overlever ikke i ferskvann, så lenge villfisken er i elva er ikke lakselus et problem. Villfisken påvirkes bare av lakselus de få ukene den er i kystsonen under utvandringen om våren.

Det betyr at vi åpner for større fisk når det betyr minst for villfisken og krever at det skal være mindre fisk i merdene når risikoen for villfisken er størst. Kall meg gjerne naiv, men jeg hadde trodd at dette er noe villaksforkjemperne ville være fornøyd med.