Klassekampen og Nationen har derimot gitt inntrykk av at tusenvis av avislesere mister sitt tilbud, og kjefter regjeringen huden full. Sjefsredaktør i Nationen, Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) og Landslaget for Lokalaviser (LLA) tegner et bilde av avisdød og avfolkning av distriktene.

Det er i beste fall fullstendig misvisende og i realiteten fordummende for saken. Det de beleilig tåkelegger er at eventuelle utfordringer ligger på distribusjonsområdene som bransjen i en årrekke selv har hatt ansvaret for. Mens staten har inngått ny distribusjonsavtale for områder staten har ansvar for, har bransjen selv sittet på gjerdet og dinglet med beina i åtte måneder.

Fakta er at regjeringen er sitt ansvar bevisst. Det har lenge vært kjent at Posten slutter med lørdagsomdeling. Vi har brukt tiden godt og forberedt oss. Vi har hatt en anbudsrunde og inngått ny avtale. Vi sikrer dermed fortsatt lørdagsomdeling av aviser i områder som ikke har vært dekket av et avisbudnett. Mediebransjens bekymring handler i realiteten om at de ikke har gjort tilsvarende jobb.

De er forsinket, til tross for at de har (eller burde) visst om tidsfristene i lang tid. Nå ber de om utsatt tidsfrist, og mener de vil klare løse problemet med noen måneders utsettelse.

Som Generalsekretær Rune Hetland i LLA uttalte til Klassekampen i går: "Vi kan sikkert få på plass en del løsninger med avisenes egne distribusjonsselskaper, som Amedias og Schibsteds Helthjem. Med tida er knapp…". Det innrømmes altså at lørdagsomdeling er løsbart, men at deres egen somling har skapt et tidsproblem.

Det handler altså ikke om en dårlig avtale med Kvikkas, slik Klassekampen og Nationen ga inntrykk av.

Mediebedriftene må ta sitt eget leveringsansvar på alvor. Vi skal ha lørdagsavisene ut til folk flest. Dersom markedet endrer seg og distribusjonstilbudet fra kommersielle aktører faller bort i noen områder, vil vi selvsagt vurdere om det er behov for ytterligere tiltak. Men for å legge meg på det retoriske nivået til Nationens redaktør – så er det nå på høy tid at de som hittil har ligget på sofaen kommer i gang med arbeidet. De må være med å sikre at du som er lørdagsabonnent får avisen du betaler for, fremfor å bruke tiden på å leke pekeleken.

Toril Charlotte Ulleberg Reynolds, statssekretær i Samferdselsdepartementet (FrP). Foto: Olav Heggø