Stortinget har vedtatt en ny skattereform. Framtidig omstilling og verdiskaping skal sikres gjennom lavere selskapsskatt. Vel og bra. Regningen for dette sender Stortingsflertallet blant annet til landets Sparebanker, når de pålegger finansnæringen 3,7 milliarder kroner i økt skatt. Stortinget har bedt regjeringen vurdere å øke arbeidsgiveravgiften for ansatte i banker og forsikringsselskaper. Dette er en svært dårlig ide.

Dette vil medføre økt arbeidsgiveravgift for ansatte i norske banker på om lag 10 prosentpoeng, fra 14 til 24 prosent, og en vanlig bankansatt vil det koste 70.000 kroner mer enn en ansatt i en annen næring. Hva er konsekvensene av dette? Færre arbeidsplasser, færre bankkontorer og mindre verdiskaping i distrikts-Norge.

Dette landet har en unik bankstruktur. 105 sparebanker har sitt hovedkontor utenfor Oslo. I bygder, småbyer og regionsentre skaper sparebankene lønnsomme og attraktive arbeidsplasser. Kapitalen, kompetansen og beslutningsmyndigheten ligger i lokalsamfunnet. Overskuddet pløyes tilbake lokalt. Vårt desentraliserte bankvesen, er et av de viktigste redskapene for framtidig vekst og næringsutvikling i hele landet. Å legge en skattebyrde på disse virksomhetene som medfører nedbemanninger og kontornedleggelser er derfor særdeles uklokt.

Høsten vil vise om Stortinget har rygg til å bære gjennom dette forslaget. Tusenvis av kompetansearbeidsplasser i distrikts-Norge tåler det i alle fall ikke.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix