Høyre og Fremskrittspartiet vil uten drøfting legge ned hovedbasen for helikopter på Bardufoss og overføre funksjonene til Rygge. Dette bør virkelig engasjere ledelsen i Arbeiderpartiet.  Solberg-regjeringens forslag om å gjøre Bardufoss flystasjon til en «én-skvadronsbase» under Rygge flystasjon er nemlig stikk i strid med Stoltenberg -regjeringens vedtak fra både 2008 og 2012.

Hensikten med hovedbasen var effektivisering ved å samle ledelse, opplæring, trening og verkstedfunksjoner for Forsvarets helikopterflåte til ett sted. Bardufoss flystasjon skulle således levere helikopter til Bergen for samtrening med Fregatt, til Fregatt, Kystvaktfartøy, Kirkenes, Rygge for spesialstyrkene og politiet, regional beredskap og til Hæren for taktiske operasjoner.

Valget av Bardufoss som hovedbase for helikopter skyldes god infrastruktur, et sivilt og militært kompetansemiljø, gode øvingsmuligheter, flyfag- og pilotutdanning, og ikke minst med nærhet til de prioriterte operasjonsområdene for fregattene, Kystvakta og i kjerneområdet til Hæren.

Venstre vil videreføre hovedbasen for helikopter på Bardufoss, men dette gir ikke alene flertall. Vil Jonas Gahr Støre stå ved tidligere vedtak i Arbeiderpartiet?