Jeg er oppriktig bekymret for landbruket.

Og det at jeg sier det, har nok ikke noen umiddelbar effekt på deg. Bønder har vært oppriktig bekymret for landbruket i 30- 40år snart, - og helt sikkert lengre enn det og.

Les Bergset Elvestad sitt debattinnlegg: "Kan ikke alle bare spise kake?"

Jeg er oppriktig bekymret for alt som rammes av et industrialisert landbruk.

Jeg er bekymret for folkehelsa. Vi mennesker blir verken slankere, sunnere, smartere eller friskere. Helsa, hodet og kroppen vår påvirkes i stor grad av det vi spiser, og vi spiser ikke i nærheten så sunt som vi burde. Vi vet at en del atferdsproblemer, som ADHD, kan forebygges gjennom et godt kosthold, og gjennom økt inntak av omega- 3. Men visste du at lammekjøtt inneholder omega- 3? Men om lammekjøttet skal inneholde en betydelig mengde av omega- 3, må dyra ha gått på beite. Da nytter det ikke å flytte penger fra beitebaserte næringer til import av menneskemat fra fattigere land for å bruke som dyrefôr her hjemme.

Jeg er oppriktig bekymret for naturen vår. For det estetiske, det som turistnæringen lever av, men også i stor grad naturen i seg selv. Visste du at økt krattskog bidrar til global oppvarming? Og at mange av artene på rødlista er avhengige av beiting? Det har seg nemlig slik at alt henger sammen med alt. Uttalelser som går i retning av at beitedyra ødelegger naturen, og at det ikke er «naturlig» med beiting, gir meg en god forståelse for at naturen er blitt helt fremmed for det moderne mennesket.

Jeg er oppriktig bekymret for den dyrkbare jorda vår. Når tilskuddene er lagt opp til at bonden får betalt for antall dekar, blir det om å gjøre for bonden å kjøre over flest mulig dekar. Men jo mer jord bonden har, desto mer arbeid har han. God agronomi, eller godt jordarbeid, er svært tidkrevende. Agronomien i landet blir dårligere, som resulterer i dårligere avlinger. Dårlige avlinger betyr ikke bare at bonden sitter igjen med færre kilo fôr, men også at fôret er fattigere på næringsstoffer. Og spiser kua dårlig, sier det seg selv at du ikke spiser noe bedre.

Jeg er bekymret for økt kraftfôrbruk. Det er ingen som pålegger bonden å bruke det, men når kraftfôret er så mye mer lønnsomt å bruke enn det bonden selv produserer, ja, da bruker en bonde kraftfôr. Kraftfôr er svært lettvint, men gjør at våre grovfôretende dyr spiser mat fra andre siden av jorda, og bidrar til redusert biologisk mangfold både i Brasil og Norge.

Jeg er oppriktig bekymret for dyrene våre. Smittepresset øker på store bruk, rett og slett fordi det er flere dyr på et mindre område, enn det er på et lite bruk. Antibiotikaresistente bakterier er allerede et problem ute i verden, og vi har begynt å se det her i Norge og. Men dersom vi ikke holder avlsarbeidet oppe på våre egne dyreraser, vil vi miste kontrollen slik vi har gjort på kylling. Norske dyreraser, som landsvinet og NRF kua, er eksportvarer. De er i en klasse for seg ute i verden, fordi vi har avlet på produksjon OG helse. Men dette avlsarbeidet krevet at man har et bredt avlsmateriale, og det vil vi ikke ha med færre gårder.

Jeg er ikke bekymret for eksistensen til landbruket i Norge. Det vil alltid være behov for mat, og vi vil alltid produsere mat i Norge. Men jeg er redd fremtidens landbruk vil bli et industrilandbruk, eid og drevet av Rema 1000 og Norges- Gruppen, og ikke av lokale bønder med kjennskap til jorda, naturen og dyra.

Les Bergset Elvestad sitt debattinnlegg: Dyrepoliti? What?

BEKYMRET: Bonde Ragnhild Bergset Elvestad. Foto: Isabell Haug