Et ekspertutvalg som er satt ned av Høyre/Frp regjeringen la nylig frem en rapport som sier at det bør være minst 15 000 - 20.000 innbyggere i hver kommune. Det betyr at det kun blir igjen rundt 100 av de 428 kommunene vi har i dag, dersom forslaget blir gjennomført. I Troms kan vi risikere at det kun blir tre-fire kommuner igjen i hele fylket, mot dagens 24. I Stortingets spørretime rett før påske bekreftet statsminister Erna Solberg (H) at det kan bli aktuelt å slå sammen kommunene med tvang, dersom kommunene ikke blir enige om å slå seg sammen. Dette etter at statsministeren ble utfordret på spørsmålet av Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum.

Dersom det er slik at Høyre allerede nå har laget et «kart» over hvilke kommuner som de planlegger nedlagt i Troms, og innlemmet i nye større enheter, så er det på sin plass at Høyre bokstavelig talt viser kortene. Mitt spørsmål er derfor: Hvilke kommuner i Troms mener Høyre skal bort? Det vil være det mest renhårige overfor innbyggerne rundt om i Troms-kommunene at Høyre nå kommer fram med sine mål for dette arbeidet.

Senterpartiet er helt klar på at vi ikke kan bygge kommuner på en matematisk formel. Dersom Høyre nå har tenkt å bruke utredningen til ekspertutvalget, så stiller jeg spørsmålstegn ved om Høyre har vurdert avstandene, og ikke minst terrenget vi har i Nord-Norge med dette forslaget? Kommunene blir ikke billigere å drifte, med mindre man åpner for sentralisering av folk og tjenester, dvs. færre sykehjem, færre skoler og færre barnehager. Dette skjønner vi som lever i distriktene. Med mindre man ønsker å presse folk til å flytte fra små steder, så vil ikke større kommuner nødvendigvis føre til bedre tjenester. Det vil derimot føre til et svekket lokaldemokrati, og mindre innflytelse for innbyggerne. Denne sentraliseringspolitikken som Høyre nå tar til orde for advarte vi sterkt imot før valget sist høst.

Høyre, Frp og Venstre tror at så lenge vi gjør kommunene større, så vil kommunene automatisk drives mer effektivt. Dette er en meget enkelt tilnærming, og viser manglende innsikt i hvordan livet ute i distriktene er, og hvordan kommunene drives. Det er heller ikke slik at ikke små kommuner klarer å ivareta oppgavene sine like bra som store kommuner. Tvert i mot viser forskning at folk i mindre kommuner er mer fornøyd med kommunen sin enn folk i større kommuner. De siste åtte årene har for øvrig de minste kommunene redusert sin andel som går til administrasjon, mens de største kommunene, og særlig høyrestyrte Oslo, har økt byråkratiet. I Danmark har man opplevd akkurat det vi frykter vil skje i Norge: En har fått mer byråkrati og mindre demokrati der folk bor, og små steder har mistet både innbyggere og arbeidsplasser.

Jeg vil poengtere at Senterpartiet ikke er prinsipielt imot kommunesammenslåing, men det må være en forutsetning at innbyggerne i kommunene selv vil det. Frivillighet og medbestemmelse er helt avgjørende. Vi er imot tvangssammenslåing av kommuner. Senterpartiet er helt klar på at en slik viktig avgjørelse ikke skal tas av verken «eksperter», eller av sentrale myndigheter i Oslo. Dette til forskjell fra Høyre som nå kjører en ren sentraliseringslinje, om nødvendig med tvang, som jeg håper innbyggerne i kommunene i Troms legger merke til. Jeg håper innbyggerne i vårt fylke engasjerer seg i denne debatten, og gir kommunalminister Jan Tore Sanner fra Høyre klar beskjed om hva de mener.