Øyvind Korsberg (Frp) sier det rett ut. Små kraftselskap har ikke livets rett, og bør fusjoneres bort slik at strømkundene kan få mindre å betale. Som forbruker er det lett å falle for slik retorikk. Lavere strømregninger betyr mer til annen moro. Imidlertid er konsekvensene av fusjon en samfunnskostnad det er svært vanskelig å gi støtte til.

For en tid tilbake var det fusjonsplaner i luften. Ledelsen for Ymber og ledelsen for Troms Kraft hadde snakket sammen, og de hadde landet på at en fusjon var det eneste rette for selskapene. Det mente ikke de på gulvet. De sa massivt nei, og fikk støtte fra flertallet av eierne - kommunepolitikerne. De ønslet heller ikke fusjon, og årsaken var - og er - frykten for at Nord-Troms tappes for viktige ressurser.

Den frykten er høyst reell, og også årsaken til at man skal si nei til den nye, foreslåtte energiloven. Dersom småkraftverkene fusjoneres bort, og inn i de store kraftgigantene, så vil arbeidsplasser forsvinne fra mindre tettsteder. I tilfellet Nord-Troms vil ressurspersoner i alle deler av Ymbers produksjon være tvunget til å forlate regionen. Det betyr enda færre arbeidsplasser og enda færre kunder til et allerede presset næringsliv.

Og det betyr mindre penger til eierkommunene i form av mindre utbytte. De siste årene har nok noe av melkeku-effekten forsvunnet fra Ymber ettersom selskapet har vært nødt til å ta store investeringer på nettet, men kraftreservene ligger der for eierne. I tillegg er Ymber en solid sponsor av en rekke arrangementer og organisjoner. De store kjempene er gode sponsorer, men de vil nok ikke strø like godt om seg helt nede på grasrotnivå.

Dette er i all hovedsak årsaken til at man skal si nei til den foreslåtte energiloven. Distriktspolitikken må i dette tilfellet telle mer enn markedsliberalismen.

Så klarer vi heller ikke å unngå å la oss forundre over at det altså er Frp, liberalismens evige beskytter - bekjemperen av statlig styring, som her vil ta fra eierne deler av kontrollen over egne selskap. Frp har alltid sagt at markedskreftene må få råde, og at eierne må være suverene. Det er mulig man mener målet helliger midlet, men her vil konsekvensene på lang sikt vært langt mer viktig enn litt lavere strømregninger.